Calcan cu risotto, ciuperci si sparanghel
Ca sa faceti calcan cu risotto, ciuperci si sparanghel va trebuie putina rabdare dar o sa bucurati pe deplin de aceasta combinatie faina!
Necesar pentru doua portii de risotto cu sparanghel verde
- 8 linguri de orez pentru risotto
- Sare, piper, ulei de masline, doua linguri de unt
- Jumatate de cana de vin alb sec
- Parmezan ras, doua, trei linguri linguri sau dupa gust
- 2 catei mari de usturoi si o ceapa (chalota) potrivita, taiate foarte marunt
- Jumatate de litru stoc / supa de legume, de vita sau de pui
- 8 – 10 fire de sparanghel
- Optional, 2 ridichii rosii feliate si cateva frunze colorate de salata, pentru decor
Daca vreti reteta de post, folositi stoc de legume (reteta AICI) de buna calitate. Chiar si fara unt si parmezan, veti obtine un risotto cu sparanghel foarte bun.
Cum pregatim reteta de risotto cu sparanghel verde
Taiati sparanghelul in felii de cate un cm grosime. Pastrati varfurile mai mari, de 4, 5 cm.
Puneti supa la incalzit, pe un ochi mic. Sa nu fiarba puternic caci se evapora inainte sa o puteti folosi.
Intr-o tigaie cu teflon caliti usturoiul si ceapa cu putin ulei, la foc mediu spre mic, in putin ulei de masline si o lingura de unt. Atentie sa nu le ardeti.
Dupa cateva minute, cand sunt translucide, adaugati orezul. Caliti un minut, apoi adaugati vinul. Amestecati bine, pana se evapora tot lichidul.
Incepeti sa adaugati cate putina supa. Amestecati permanent, pana la finalul retetei. Dupa cateva minute, adaugati sparanghelul feliat. Dupa alte 10 minute, incepeti sa gustati orezul, care trebuie sa fie ferm in forma dar moale la mestecat, cu alte cuvinte, al dente. Asezonati cu sare (atentie, urmeaza si parmezanul) si piper. Opriti focul, adaugati restul de unt si parmezanul ras. Amestecati si puneti capacul; lasati cateva minute sa se odihneasca.
Daca terminati supa si orezul nu pare inca fiert, adaugati putina apa calda. Daca va ramane o lingura de supa e perfect, o folositi la ciuperci.
Ciupercile si varfurile de sparanghel
Incalziti o tigaie tip wok neaderenta,, la foc mare. Adaugati putin ulei de masline, cativa catei zdrobiti de usturoi si o mana de ciuperci asiatice (shimeji). Trageti in tigaie un minut, adaugati varfurile de sparanghel si continuati vreo trei minute, pana de patrund putin legumele. la nevoie, mai adaugati o lingura de supa ori de apa. Asezonati cu sare si piper, adaugati o lingurita de unt si opriti focul.
Fileurile de calcan
Spalati fileurile de calcan cu apa rece si uscati cu servetele de hartie. Asezonati cu ulei de masline, sare de mare si piper. Prajiti intr-o tigaie neaderenta, incalzita la foc mare, un minut pe fiecare parte. Incalziti tigaia, adaugati o lingura de unt clarificat (daca nu, uleiul de masline e perfect), cativa catei de usturoi si niste aromatice verzi – salvie, rozmarin, cimbru. Dupa ce se aromatizeaza grasimea, cam jumatate de minut, adaugati pestele.
Asezati frumos mancarea in farfurii, intai risotto, apoi fileurile de calcan si deasupra cateva ciuperci si varfuri de sparanghel.
Enjoy!
Daca va doriti si alte retete de risotto exceptional, puteti incerca si risotto cu homar sau risotto cu sofran si caracatita prajita. Sau, din seria celor de post (care pot fi si de post), risotto cu hribi sau risotto cu trufe negre.