Risotto cu homar, in sos de homar
Daca aveti homar proaspat, bucurati-va de el cat mai simplu, fiert sau fript; daca nu, aceasta este una dintre putinele retete in care puteti sa valorificati un homar prefiert sau prefiert si inghetat – risotto cu homar, in sos de homar. Sosul este suficient de puternic si gustos ca sa compenseze gustul relativ fad al homarului prefiert si inghetat. Iar risotto-ul suficient de satios ca sa va si saturati. Este totusi o mancare cu textura fina si gust foarte bun! Dar cere timp si ingrediente, inclusiv stoc de peste.
Aceasta reteta merge perfect cu o gustare de creveti proaspeti! Din mai multe motive! Unul, va trebuie carapacele si capetele crevetilor pentru sos. Doi, reteta dureaza si vi se va face foame…
Sos pentru 4 persoane:
Va trebuie doi homari, jumatate de kg de creveti proaspeti, un morcov feliat, doua tije de telina apio feliate, o ceapa tocata grosier, 4 catei mari de usturoi striviti cu cutitul, cateva ramurele de cimbru si rozmarin – verzi, jumatate de pahar de coniac, un pahar de vin alb sec, 1/2l stoc de peste, 200 ml smantana lichida grasa, sare, piper, paprika dulce, ulei de masline, o lingura de unt.
- Decorticati crevetii, pastrati cochiliile si capetele la frigider. Cu un cutitas bine ascutit, taiati crevetii pe spate, scoateti aparatul digestiv, spalati si uscati pe servetele de hartie. Prajiti intr-o tigaie, in ulei de masline, cu felii de usturoi si un ardei iute feliat subtire. Asezonati cu sare si piper, prajiti putina paine si aveti gustarea asigurata!
- Rupeti clestii homarilor, spargeti cu spatele cutitului si recuperati carnea, de preferat intreaga, fara sa o rupeti. Taitati homarii in doua, pe lungime, pe burta, scoateti carnea. Pastrati-o la frigider. Rupeti carcasele homarilor in bucati mai mici, fara sa aruncati nimic.
- Pregatiti sosul: intr-o tigaie smaltuita sau de inox, incinsa la foc mediu, adaugati ulei de masline, carcasele de homar si cele de creveti. Prajiti cateva minute, amestecand destul de des, adaugati morcovul, telina, ceapa, usturoiul, cimbrul si rozmarinul. Daca simtiti nevoia, mai adaugati putin ulei de masline. Caliti legumele inca doua, trei minute, adaugati coniacul. Dupa un minut, cand se evapora, adaugati si vinul. Asteptati sa se evapore si acesta, adaugati supa de peste, lasati sa fiarba, adaugati smantana, adaugati paprika, asezonati cu sare (nu exagerati, lichidul va scadea mult), piper. Lasati la foc mic pana se ingroasa si adaugati untul. Strecurati printr-o sita fina si pastrati la cald, pe un bol cu apa calda sau pe un foc foarte mic.
Risotto:
12 linguri de orez pentru risotto, spalat bine, sare, piper, ulei de masline, o lingura de unt, un pahar de vin alb sec, 5 catei mari de usturoi si o ceapa mara, taiate foarte marunt, jumatate de litru supa de peste.
- Puneti supa la incalzit, pe un ochi mic. Sa nu fiarba puternic caci se evapora inainte sa o puteti folosi.
- Intr-o tigaie de teflon caliti usturoiul si ceapa, la foc mediu spre mic, in putin ulei de masline si un strop de unt. Atentie sa nu le ardeti. Dupa cateva minute, cand sunt translucide, adaugati orezul. Caliti cateva zeci de secunde la foc maricel, apoi adaugati vinul. Amestecati bine, pana se evapora tot lichidul. Incepeti sa adaugati cate un polonic de supa. Amestecati permanent, pana la finalul retetei. Nu folositi obligatoriu toata supa. Sau, daca o terminati, adaugati putina apa calda. Va opriti cand orezul este al dente – sau cum va place voua. Asezonati cu sare si piper, opriti focul si adaugati untul. Amestecati si puneti capacul; lasati cateva minute sa se odihneasca.
Homar: intr-o tigaie, trageti in unt carnea de homar, cateva secunde, la foc mare.
Plating: folisiti o forma rotunda si puneti risotto-ul in mijlocul farfuriei, turnati cu atentie sos in jurul sau si decorati cu carnea de homar. Presarati cativa fulgi de sare de mare. Enjoy!
#RetetaHomar #RisottoCuHomar #RisottoCuSosHomar #ReteteBonfood #Lobster #LobsterRisotto #LobsterSauce