Reteta risotto cu sofran si caracatita prajita
Merita sa faceti risotto cu sofran si caracatita prajita daca aveti 6 – 8 oameni la masa, o sa ii bucurati! Pentru mai mai multi e complicat, pentru mai putin e bataie de cap cu caracatita. Dar, daca aevti timp si placere, bataia de cap dispare!
Caracatita:
Eu am fript / prajit caracatita proaspata de mai multe ori. Uneori a fost moale si gustoasa, uneori talpa. Pe ce criterii, nu stiu. Asadar, daca vreti sa mergeti la sigur, trebuie sa o fierbeti inainte sa o frigeti. Procesul este usor laborios si oarecum caraghios dar rezultatele sunt garantate. Aruncati caracatita in congelator sau folositi pur si simplu caracatita inghetata, caci este mai ieftina si mai usor de gasit. Puneti la fiert o oala mare cu apa, pe foc maxim. Dupa ce fierbe apa, adaugati 2 frunze de dafin, o ceapa mare taiata in doua, un dop de pluta, 4, 5 monede de cupru, cateva capatani de usturoi taiate in doua si o cana de vin rosu. Adaugati caracatita si lasati sa fiarba cateva minute bune, pana se dezgheata bine. Scoateti intr-un castron mare cu apa rece, eventual cu multa gheata daca aveti la indemana. Repetati operatiunea de trei ori, socul termic este cel care va fragezi caracatita. Dupa acest proces, puteti sa pastrati caracatita / bucati de caracatita la congelator, cu garantia ca orice reteta veti pregati ulterior, carnea va fi frageda. Nu de alta, dar procesul de fierbere nu prea merita implementat pentru 3 tentacule…
Pentru reteta, puneti cateva bucati de caracatita intr-un castron, adaugati sare, piper, chili, ulei de masline si usturoi zdrobit. Lasati la marinat cateva zeci de minute, la frigider.
Risotto:
- 8 linguri de orez pentru risotto, spalat bine si inmuiat plus / minus jumatate de ora (optional, scurteaza procesul de pregatire dar altereaza gustul caci se hidrateza cu apa si nu cu sos)
- Sare, piper, ulei de masline, o lingura de unt
- Jumatate de cana de vin alb sec
- Parmezan ras
- 2 catei mari de usturoi si o ceapa potrivita, taiate foarte marunt
- Jumatate de litru supa de legume sau de vita
- Cam 10 fire de sofran
Puneti supa la incalzit, pe un ochi mic. Sa nu fiarba puternic caci se evapora inainte sa o puteti folosi. Adaugati firele de sofran.
Intr-o tigaie cu teflon caliti usturoiul si ceapa cu putin ulei, la foc mediu spre mic, in putin ulei de masline si un strop de unt. Atentie sa nu le ardeti.
Dupa cateva minute, cand sunt translucide, adaugati orezul. Caliti cateva zeci de secunde la foc maricel, apoi adaugati vinul. Amestecati bine, pana se evapora tot lichidul.
Incepeti sa adaugati cate un polonic de supa. Amestecati permanent, pana la finalul retetei.
Nu folositi obligatoriu toata supa. Sau, daca o terminati, adaugati putin apa calda.
Daca orezul a fost inmuiat, operatiunea dureaza vreo 10 minute. Dupa aceasta limita, incepeti sa gustati orezul, care trebuie sa fie ferm in forma dar moale la mestecat, cu alte cuvinte, al dente. Asezonati cu sare si piper. Opriti focul, adaugati untul si o mana de parmezan ras. Amestecati si puneti capacul; lasati cateva minute sa se odihneasca.
Plating:
Incingeti un grill, prajiti caracatita la foc mediu spre mare ca sa o caramelizati. Nu o uscati caci este pacat, tineti minte ca este deja fiarta.
Folositi o forma de bucatarie ca sa ii dati orezului o forma frumoasa. Taiati tentaculele in rondele subtiri si pastrati varfurile pentru décor. Putia salata verde cu otet balsamic si rosii uscate completeaza perfect orezul si caracatita.
Daca vreti sa mai incercati ceva bun, va recomand Paella cu homar si creveti sau Risotto cu homar;
Arata genial, o voi încerca in weekend!