Reteta risotto cu trufe negre
Pentru 2 portii mari de risotto cu trufe negre, ca fel principal:
- 8 linguri de orez pentru risotto, spalat bine si inmuiat plus / minus jumatate de ora (optional, scurteaza procesul de pregatire dar altereaza gustul caci se hidrateza cu apa si nu cu sos)
- Sare, piper, ulei de masline, o lingura de unt
- Jumatate de cana de vin alb sec
- Parmezan ras
- Cateva felii de trufe
- 2 catei mari de usturoi si o ceapa potrivita, taiate foarte marunt
- Jumatate de litru supa de legume sau de vita
Cum facem risotto cu trufe negre
Puneti supa la incalzit, pe un ochi mic. Sa nu fiarba puternic caci se evapora inainte sa o puteti folosi.
Intr-o tigaie cu teflon caliti usturoiul si ceapa cu putin ulei, la foc mediu spre mic, in putin ulei de masline si un strop de unt. Atentie sa nu le ardeti.
Dupa cateva minute, cand sunt translucide, adaugati orezul. Caliti cateva zeci de secunde la foc maricel, apoi adaugati vinul. Amestecati bine, pana se evapora tot lichidul.
Incepeti sa adaugati cate un polonic de supa. Amestecati permanent, pana la finalul retetei.
Nu folositi obligatoriu toata supa. Sau, daca o terminati, adaugati putin apa calda.
Daca orezul a fost inmuiat, operatiunea dureaza vreo 10 minute. Dupa aceasta limita, incepeti sa gustati orezul, care trebuie sa fie ferm in forma dar moale la mestecat. Opriti focul, adaugati untul si o mana de parmezan ras. Amestecati si puneti capacul; lasati cateva minute sa se odihneasca.
Daca aveti la indemana, folosti forme de bucatarie ca sa aranjati frumos orezul in farfurie. Presarati putin piper proaspat macinat si radeti cateva felii de trufe. Bucurati-va!