Unt clarificat
Povestim astazi despre reteta de unt clarificat, o inventie fantastica care ne bucura si in ziua de astazi. Nu este o reteta in sine cat un ingredient esential in prepararea altor retete.
Untul clarificat, clarified butter, unt ghee, indiferent cum ii spuneti, a fost inventat pe vremea cand nu existau figidere. Reprezinta grasimea pura din unt, fara apa sau alte impuritati / proteine.
A fost inventat dintr-o necesitate dar a ajuns sa raspunda unor nevoi culinare extrem de sofisticate, caci are gust de unt dar nu se arde la fel de usor precum acesta.
Untul clarificat are punctul de ardere spre 230 – 240 de grade, uleiul de masline spre 190, untul spre 170. Asa ca daca ai de prajit un file de peste mai gros, inainte ca acesta sa fie gatit, untul se va arde. Daca vrei gust de unt, atunci folosesti in siguranta untul clarificat.
Cum facem unt clarificat
Lasati untul la temperatura camerei, taiati in cuburi si topiti la foc foarte mic. Colectati permanent spuma care se aduna deasupra, pana nu mai produce. Vor aparea si mici impuritati maro, care se vor lasa pe fundul vasului.
Cand aveti un lichid curat, fara nicio spuma deasupra, strecurati prin cateva straturi de tifon, in borcane. Puneti capacul cat e untul cald si pastrati la frigider luni de zile, fara nicio grija.
Enjoy!