Risotto verde cu steak de ton
Reteta risotto verde cu steak de ton, o combinatie absolut delicata, delicioasa, eleganta. Langa un pahar de vin si persoanele potrivite, nu mai cere dacat tacere pentru bucurie.
Sa vedem cum abordam reteta:
Verdele din risotto verde
Puteti sa folositi diverse ingrediente pentru a obtine culoarea verde: mazare, busuioc, menta, spanac, spirulina samd, separat sau combinate. Evident, este important si gustul, nu doar culoarea. Asa ca alegeti cu atentie ce folositi, in functie de gustul propriu si al prietenilor, dar si de combinatia cu alte ingrediente care completeaza risotto. Reteta despre care povestim este cu steak de ton, pentru care va recomand mazarea. Spirulina este o buna solutie de backup, daca o aveti in casa. Este un colorant foarte puternic, cu gust aproape neutru (va trebuie un varf de lingurita pentru doua portii de risotto) si super sanatoasa.
Mazarea: eu folosesc doar mazarea aceasta dar in functie de posibilitati, incercati sa folositi o mazare tanara, dulce, fara piele tare. Intr-o craticioara, in cateva linguri de ulei de masline, infuzati un minut cativa catei de usturoi ztrobiti usor cu mana. Adaugati o cana de mazare. Amestecati, adaugati o lingura mare de unt, acoperiti si lasati la foc mic vreo 20 de minute. Amestecati din cand in cand. Mixati folosind un blender vertical. V-as spune sa treceti crema printr-o sita fina dar mi-e frica ca va sperii. Dar, ar fi bine si util pentru cremozitate 🙂
Risotto
Pentru 2 portii mari:
- 8 linguri de orez pentru risotto
- Sare, piper, ulei de masline, doua linguri de unt
- Jumatate de cana de vin alb sec
- Parmezan ras
- 2 catei mari de usturoi si o ceapa potrivita, taiate foarte marunt
- Jumatate de litru de zeama
Supa de legume, reteta AICI;
Supa de carne, reteta AICI (cel mai bun / dulce gust este de pui, cel mai “sanatos” cel de vita, daca nu aveti incredere in puii din comert :))
Puneti supa la incalzit, pe un ochi mic. Sa nu fiarba puternic caci se evapora inainte sa o puteti folosi.
Intr-o tigaie cu teflon caliti usturoiul si ceapa cu putin ulei, la foc mediu spre mic, in putin ulei de masline si o lingura de unt. Atentie sa nu le ardeti.
Dupa cateva minute, cand sunt translucide, adaugati orezul. Caliti cateva zeci de secunde la foc maricel, apoi adaugati vinul. Amestecati bine, pana se evapora tot lichidul.
Incepeti sa adaugati cate o jumatate de polonic de supa. Asezonati cu putina sare si piper. Trebuie sa amestecati foarte des, pana la finalul retetei. Dupa primele 15 miunte, adaugati crema de mazare. Daca nu va ajunge supa, adaugati putin apa calda. Cand aveti un orez al dente, mai adaugati un polonic de supa, opriti focul, adaugati inca o lingura de unt si o mana mare de parmezan ras. Acoperiti si lasati cateva minute.
Tuna steak
Incingeti o tigaie antiaederenta la foc mare. Cand iese fum, adaugati o lingura de ulei de masline si imediat bucata de ton. Plimbati tonul prin tigaie cu un cleste de bucatarie. Dupa un minut, intoarceti si procedati la fel. Daca bucata de ton este mai subtire de 2 cm, scurtati timpii, acesta trebuie sa ramana roz la interior.
Servire
Folositi farfurii care sa va ajute, forma si culoare, de preferat, evident, albe. Puneti risotto-ul in farfurii, deasupra bucatele de steak de ton si decorati cu niste frunze (salata colorata, aromatice, ce aveti la indemana). Stropiti cu ulei de masline.
Un pahar de vin bun!
Enjoy!
Daca va doriti un risotto exceptional, puteti incerca si risotto cu homar sau risotto cu sofran si caracatita prajita. Sau, din seria celor de post (care pot fi si de post), risotto cu hribi sau risotto cu trufe negre.