Reteta stoc (stock, supa concentrata) de vita
Pentru 2 litri de stoc de vita:
3 l de apa
2 kg oase de vita cu maduva si ceva carne
2 cepe, feliate grosier
2 fire de telina apio (are un gust mai suav si mai fresh decat radacina), taiate bucati
2 morcovi, taiati rondele mari
1 / 4 radacina telina, feliata
1 / 2 radacina de patrunjel
1 / 2 radacina de pastarnac
Puneti la fiert doua oale cu apa, una cu cei 3 l de apa. Tocati legumele. Cand fierbe apa, puneti carnea in oala cealalata. Lasati sa fiarba cateva minute si mutati oasele in oala cu 3 l de apa. Adaugati legumele si lasati la fiert 3, 4 ore, la foc foarte mic, cu un capac asezat stramb. Din cand in cand, adunati spuma. Lasati sa se raceasca si strecurati printr-o sita fina. Este important sa fierbeti stocul la foc foarte mic ca sa fie limpede. La foc mare, legumele si carnea se “erodeaza” si schimba culoarea supei.
Scopul celei de-a doua oale este sa va scuteasca de adunatul excesiv al spumei. Puteti renunta la acest demers daca aveti treaba in bucatarie si nu va deranjeaza sa adunati spuma mai des.
Stocul de vita este ideal pentru risotto, supe sau tocane.
In curand povestim despre sosul brun de vita.
Reteta stoc de vita | Supa concentrata de vita | Supa baza de vita | Cum se face supa concentrata de vita | Stock de vita | Supa baza de vita (stoc) | Cum sa faci supa concentrata de vita | Cum sa faci stock | Reteta stock de vita | Reteta stoc de vita | Supa baza de vita pentru mancare