Mancare de praz cu masline
Una dintre cele mai simple retete – usoara, delcioasa, fara vreo mare tehnicitate – am auzit atat de multe discutii despre cum se face o mancare de praz cu masline incat scot si eu pieptul inainte!
Pentru aceasta mancare simpla, trebuie ingrediente de buna calitate, in special, ce sa vezi, prazul! Cateodata este bun si cel gros din magazin, uneori prost si cel subtire din piata. Daca va tin nervii si dintii, rupeti un fir de la mijloc si gustati-l. Trebuie sa fie putin iute, in rest dulceag. Daca are gust de carton, nu va asteptati la mancare gustoasa.
Ingrediente pentur mancarea de praz cu masline
Pentru 4 portii generoase, va trebuie praz, cam un kilogram, cateva cepe medii, o cutie de pasta de rosii de calitate, doua maini de masline verzi si o cana de zeama de legume sau de carne.
Insist pe calitatea ingredientelor, este mai importanta decat orice reteta gasiti pe net:
- despre praz, v-am scris mai sus
- pasta de rosii (Cirio, Mutti, orice stiti voi ca e bun, ideal bulion facut in casa). Orice cumparati din Lidl este ieftin si fara gust.
- maslinele, in general sunt pline de conservant cu un gust stupid acrisor. Fie verzi sau negre, cu cat sunt mai bune la gust, cu atat va ajuta sa obtineti o mancare faina
- zeama de legume sau de carne:
Aveti AICI reteta pentru supa de legume pe care este bine sa o ai tot timpul in casa / frigider / congelator. In lipsa acesteia, puteti sa folositi apa sau ardei gras, morcov, frunze de dafin si alte combinatii pe care vi le ofera retetele alternative. Fiind o mancare in realitate banala (asa cum sunt multe retete delicoase), toata lumea incearca sa o reinventeze, fie din dorinta de originalitate, fie pentru a simplifica reteta.
Aveti AICI reteta pentru stocul de vita, alta zeama care va ajuta extraordinar in bucatarie. Daca nu aveti supa de vita dar vreti mancare de praz cu masline si carne, puneti la fiert cateva bucati de rasol de vita cu morcovi, ceapa, telina la foc minim, cu capac, si dupa trei, patru ore o sa aveti o carne frageda si o zeama delicioasa (folositi restul de carne, zeama si legume ca sa faceti un bors de vacuta, reteta AICI). Puteti, evident, sa faceti mancare de praz cu masline si cu supa si carne de pui, va avea un gust bun, mai dulce, dar ideal este sa folositi rasol de vita.
Cum facem mancarea de praz cu masline, reteta de post sau cu carne de vita
Tocati ceapa si puneti la calit, intr-o cratita mare (prazul ocupa, crud, mult spatiu), cu ctaeva linguri de ulei, la foc mic. Intre timp, ocupati-va de praz!
Curatati prazul de foile exterioare uscate. Taiati mustatile. Taiati prazul pe lungime. Spalati bine sub jet de apa, posibil sa aiba pamant intre foi, in special in partea superioara. Aliniati firele de praz spalate si taitati in segmente de vreo 3 cm.
Cand aveti ceapa calita, usor aurie, puneti prazul si caliti doua minute, la foc maxim. Acoperiti si lasati la foc mic, pana se inmoaie prazul, vreo zece minute. Adaugati zeama de legume sau cea de vita si carnea, maslinele, sare, piper, bulionul, amestecati si lasati pe foc mic, acoperit, vreo 20 de minute. Amestecati usor din cand in cand, ca sa nu se lipeasca, dar cu grija sa nu rupeti carnea prea tare.
Cu carne sau fara, stropiti cu zeama de lamaie cand mancati!
Enjoy!