Reteta risotto cu sofran si zucchini
Necesar pentru doua portii de risotto cu sofran si zucchini:
- 8 linguri de orez pentru risotto, spalat bine intr-o sita
- Sare, piper, ulei de masline, doua linguri de unt
- Jumatate de cana de vin alb sec
- Parmezan ras, doua, trei linguri linguri (ras de voi, nu cumparati parmezan deja ras, nu mai are nicio aroma!)
- 2 catei mari de usturoi si o ceapa potrivita, taiate foarte marunt
- Jumatate de litru stoc / supa de legume sau de vita
- Cam 10 fire de sofran
- 1 zucchini mic sau jumatate dintr-unul obisnuit, taiat in cubulete foarte mici, fara partea cu seminte
Daca vreti reteta de post, cu stoc de legume de calitate veti obtine totusi un risotto cu sofran foarte bun si fara unt si parmezan.
Cum facem risotto cu sofran si zucchini
Puneti supa la incalzit, pe un ochi mic. Sa nu fiarba puternic caci se evapora inainte sa o puteti folosi. Adaugati firele de sofran.
Intr-o tigaie cu teflon caliti usturoiul si ceapa cu putin ulei, la foc mediu spre mic, in putin ulei de masline si o lingura de unt. Atentie sa nu le ardeti.
Dupa cateva minute, cand sunt translucide, adaugati orezul. Caliti cateva minute, apoi adaugati vinul. Amestecati bine, pana se evapora tot lichidul.
Incepeti sa adaugati cate un polonic de supa. Amestecati permanent, pana la finalul retetei.
Nu folositi obligatoriu toata supa. Sau, daca o terminati, adaugati putina apa calda.
Dupa 10 minute, incepeti sa gustati orezul, care trebuie sa fie ferm in forma dar moale la mestecat, cu alte cuvinte, al dente. Asezonati cu sare (atentie, urmeaza si parmezanul) si piper. Opriti focul, adaugati bucatelele de zucchini, untul si parmezanul ras. Amestecati si puneti capacul; lasati cateva minute sa se odihneasca. Dovlecelul crud ofera o combinatie buna intre cremozitatea orezului si ceva crocant. Daca il preferati mai moale, adaugati dovlecelul la mijlocul gatirii orezului.
Daca va doriti un risotto exceptional, puteti incerca si risotto cu homar sau risotto cu sofran si caracatita prajita.
Sau, din seria celor de post (care pot fi si de post), risotto cu hribi, risotto cu dorada si sos de trufe sau risotto cu trufe negre.