Lufar cu legume si sos alb
Pentru fericitii care gasesc lufar proaspat, las aici o reteta relativ simpla dar plina de gust, texturi si culori, lufar cu legume si sos alb. Tineti cont ca lufarul este un peste extrem de fin, de captura (!). Este o alternativa extraordinara la uzualele dorade si bibani de mare. Asa ca daca il vedeti in vitrina, nu ezitati!
Lufărul este un pește cu o textură fermă și un gust delicat, perfect pentru preparate rafinate. În această rețetă, îl gătim cu legume aromate și un sos alb cremos, obținând un echilibru subtil de arome. Ideal pentru o masă sănătoasă și savuroasă!
Pestele:
Daca aveti noroc de un lufar maricel (cam un kg, daca este mic e mai bine sa il prajiti in tigaie cu o lingura de ulei de masline), umpleti burta cu treburi aromate: felii de lamaie, rozmarin, putin cimbru si cativa catei de usturoi. Asezonati bine cu sare si ulei de masline. Bagati lufarul la cuptor, la 200 de grade, pentru 30 – 40 de minute, caldura de sus si de jos, fara ventilatie. Daca nu puteti estima cu precizie cand este gata, ca sa nu stricati / uscati pestele, avem solutii. Desfaceti usor carnea cu un cutit ascutit, la imbinarea dintre spate si burta. Daca se dezlipeste de pe oase, e gata. Desfaceti pielea si scoateti fileuri frumoase.
Sosul alb
70g unt, 70g faina, 1 litru de lapte, sare, un praf de nucsoara rasa, o cana de parmezan ras, doua galbenusuri, 200 ml smantana pentru gatit
Faceti un sos bechamel. Caliti faina in untul topit, la foc potrivit; amestecati cateva minute pana se coloreaza usor. Adaugati laptele si continuati sa amestecati cu un tel, ca sa nu se lipeasca. Este gata cand ramane pe spatele lingurii o pelicula consistenta (in principiu trebuie sa stea cam cinci minute pe foc, dupa ce incepe sa fiarba). Adaugati smantana si dati in fiert. Asezonati cu sare si nucsoara rasa.
Luati de pe foc, lasati cateva minute la racit, apoi adaugati parmezanul, apoi galbenusurile, amestecand permanent cu telul ca sa obtineti un sos omogen.
Legumele:
Am gasit la Metro broccolini super fresh si cateva fire de sparanghel alb, am curatat tijele de piele si le-am pus in apa fiarta cu sare, pentru 3 minute, la foc mic.
Dar, la fel de bune pot fi si conopida, broccoli, cartofi, morcovi, ce va place sau ce aveti in frigider.
Plating sau cum facem farfuria frumoasa:
Cautam cateva ingrediente cu texturi si culori diferite. De exemplu cateva felii de ridiche rosie si o mana de ceapa prajita (gasiti cam oriunde, Ikea, Metro, Selgros si marile magazine).
Punem sos in farfurii, asezam frumos legumele si deasupra pestele. Asezonam cu piper si fleur de sel. Decoram cu felii de ridiche si presaram ceapa prajita pentru culoare si textura. Putin ulei de masline pe deasupra aduce un plus de savoare si aspect.
Enjoy!
Mai multe retete cu peste AICI 🙂