Reteta risotto cu hribi si sparanghel
Iarna, o portie de risotto face minuni; la fel ca un piure, langa un pahar de vin rosu, face sa para ca afara e frumos iar Covid-ul nu e in aer.. asa ca astazi povestim despre risotto cu hribi si sparanghel. Este un fel principal suficient de satios incat sa nu mai ceara peste sau carne langa orez.
Ingrediente pentru risotto cu hribi si sparanghel
Pentru 2 portii mari:
- 8 linguri de orez pentru risotto
- Sare, piper, ulei de masline, doua linguri de unt
- Jumatate de cana de vin alb sec
- Parmezan ras
- Doua maini de cuburi de hribi
- 2 catei mari de usturoi si o ceapa potrivita, taiate foarte marunt
- Jumatate de litru supa de legume, de pui sau de vita (cel mai bun este de pui, cel mai “sanatos” cel de vita, daca nu aveti incredere in puii din comert :))
- Cateva fire de sparanghel, cu tijele curatate de piele, taiate in bucati de 2 cm lungime
Puneti supa la incalzit, pe un ochi mic. Sa nu fiarba puternic caci se evapora inainte sa o puteti folosi.
Intr-o tigaie cu teflon caliti usturoiul si ceapa cu putin ulei, la foc mediu spre mic, in putin ulei de masline si o lingura de unt. Atentie sa nu le ardeti.
Dupa cateva minute, cand sunt translucide, adaugati orezul. Caliti cateva zeci de secunde la foc maricel, apoi adaugati vinul. Amestecati bine, pana se evapora tot lichidul.
Incepeti sa adaugati cate un polonic de supa. Amestecati permanent, pana la finalul retetei. Dupa primele cinci minute, adaugati cuburile de hribi. Dupa alte zece minute, bucatile de sparanghel. Dupa inca cinci minute (total 20 minute) ar trebui sa fie toate ingredientele gata. DAR, gustati-le pe toate, orezul in special.
Daca nu va ajunge supa, adaugati putin apa calda.
Daca orezul a fost inmuiat, operatiunea dureaza vreo 15 minute. Daca nu, vreo 20.
Opriti focul, adaugati untul si o mana de parmezan ras. Amestecati si puneti capacul; lasati cateva minute sa se odihneasca.
Enjoy!
Daca va doriti un risotto exceptional, puteti incerca si risotto cu homar sau risotto cu sofran si caracatita prajita. Sau, din seria celor de post (care pot fi si de post), risotto cu hribi sau risotto cu trufe negre.