Antricot de vita cu sos de ciuperci Morel (zbarciog) si smantana
Am avut noroc sa gasesc prin dulapurile cu bunatati cateva ciuperci Morel deshidratate, aduse din Franta, de pe vremea cand acolo se putea schia – asa ca m-am gandit sa le raeaduc la viata alaturi de o friptura de vita – si a rezultat un antricot de vita cu sos de ciuperci Morel si smantana.
Ingrediente pentru doua persoane
Cateva bucati bune de vita, care merg facute pe grill. Eu am taiat un antricot in felii mai subtiri, de vreo doi cm grosime si le-am fript un minut pe fiecare parte, la foc maxim.
- 5, 6 ciuperci Morel; daca sunt uscate, trebuie hidratatate macar jumatate de ora, in putina apa calda. Cat sa le acoperiti, nu exagerati cu apa.
- 2 linguri de ceapa tocata
- 2 catei de ustoroi tocati
- Eu aveam cateva ciuperci Champignon in frigider, le-am tocat si le-am folosit, dar nu sunt obligatorii
- O lingura de coniac
- 200 ml smantana pentru gatit. Foloseam Dorna dar de curand i-au schimbat ambalajul si consistenta, in loc de smantana vand lapte as aca am trecut la Olympus. Exista si mai bune, totul este sa le aveti la indemana cand va trebuie.
- Sare, piper, ulei de masline, o lingura de unt
- Cateva frunze de salata
Cum pregatim un antricot de vita cu sos de ciuperci Morel si smantana
Ciupercile Morel: ciupercile in general pot avea putin pamant, ingrasamant, frunze etc. pe ele. Pentru ca ele contin deja multa apa, nu se spala ca sa nu faceti ciorba. Se curata cu atentie si rabdare, cu o pensula. Daca sunt deshidratate, tineti cont ca pe fundul vasului in care le hiradati se pot depune sedimente pe care nu vreti sa le mancati.
Carnea: sa fie calda, la temperatura camerei si unsa cu ulei de masline. Puneti grill-ul pe foc cand e sosul gata.
Sosul: Intr-o tigaie, caliti in putin ulei de masline ceapa si usturoiul, la foc mediu, 2 – 3 minute. Dati focul la maxim, puneti cipercile Morel (zbarciog) si prajiti doua minute. Adaugati lingura de coniac. Amestecati bine jumatate de minut, pana se evapora alcoolul, adaugati zeama / apa in care ati hidratat ciupercile (fara sedimentele de pe fundul vasului) si lasati vreo zece minute la fiert, la foc minim. Cresteti din nou focul, adaugati smantana si asezonati cu sare si piper dupa gust. Dupa ce a dat sosul in clocot, opriti focul, adaugati untul si amestecati ca sa omogenizati, usor ca sa nu faceti ciupercile pilaf.
Frigeti carnea pe grill; scoateti pe o farfurie si asezonati cu sare de mare si piper.
Puneti sosul in farfurii, carnea deasupra, cateva ciuperci peste carne si cateva frunze de salata pentru decor. Presarati putina sare de mare (d’aia adevarata, neprelucrata) si ulei de masline.
Enjoy!
Daca va este pofta de un sos cu ciuperci, incercati si Antricotul de porc cu sos de hribi si smantana; mai multe retete cu ciuperci aici: https://bonfood.ro/category/ciuperci