Ardei umpluti
Reteta de ardei umpluti variaza in functie de zona, tipul de carne pe care doriti sa o mancati, daca ii vreti de post sau nu, samd. O sa gasiti multe retete “perfecte” de ardei umpluti. O reteta perfecta trebuie sa fie insa pe gustul celui care o mananca, nu a celui care o propune. Asa am ajuns eu la aceasta combinatie, care mi se pare, mie, perfecta. Daca vi se pare interesanta, o puteti incerca. Daca nu, cautati pana gasiti una care va inspira.
Cateva precizari importante inainte sa cititi toata reteta si explicatiile de mai jos: folosesc trei tipuri de carne (vita, porc si pui / curcan), nu pun orez si nu este “dietetica”.
Cum ne organizam
Daca tot murdaresc vasele si ustensilele, atunci cand ma apuc de acest amestec de carne, fac cel putin doua feluri de mancare din cele trei care imi plac si pot avea avea acelasi amestec de carne: ardei umpluti, bors de perisoare, chiftele.
In mod normal, daca trebuie sa aleg intre tipurile de carne, prefer ardeii umpluti cu carne de vita. Dar vizavi de gust si textura, combinatia dintre cele trei tipuri de carne mi se pare cea mai buna, carnea de pui / curcan este frageda, cea de porc este dulce iar cea de vita este robusta, cu gust profund. Impreuna cu legumele rase, se formeaza niste cocoloase de carne gustoase, suculente, moi cand musti din ele dar ferme, nu se dezintegreaza.
Evident ca aparent este ceva bataie de cap sa faceti rost de trei tipuri de carne dar tocmai de aici a rezultat si faptul ca fac mai multe feluri de mancare din acelasi amestec de carne. Cumpar caserole cu carne gata tocata, vita, porc si curcan, 500 g fiecare, total 1,5 kg carne. Evident, conteaza si pentru cate persoane gatiti.
Ingrediente pentru ardei umpluti, fara orez, la cuptor
Asadar:
- 1,5 kg de carne
- 3 dovlecei
- 6 morcovi
- 6 cepe mari
- un sfert de telina radacina
- o legatura de patrunjel
- 3 oua
- 6 catei mari de usturoi
- 12 ardei grasi mari sau vrea 20 kapia (daca va ramane carne, nu va speriati, o sa faceti niste chiftele grazave din ea)
- Sare, piper, ulei, putin cimbru
- 800 – 1000 g rosii tocate, in bulion
- daca aveti niste supa / stoc de vita sau pui, jumatate de litru, e minunat, daca nu, apa.
- o cratita mare, cu capac
Sa stiti ca 10 catei de usturoi sau 5 morcovi in loc de 6 / 6 nu va schimba nici viata, nici reteta. Oricum, marimea legumelor variaza destul de mult, asa ca data urmatoare o sa stiti exact ce si cum va place.
Reteta ardei umpluti la cuptor, fara orez
Pregatiti ingredientele. Folositi un robot de bucatarie daca aveti, e mai rapid. Cu razatoare fina / mica.
Radeti intai dovlecelul, exteriorul, fara zona cu seminte. Stoarceti bine dovlecelul ras, are foarte multa apa si nu se mai leaga carnea.
Apoi puteti sa radeti morcovii, telina si usturoiul.
Tocati patrunjelul si ceapa. Impartiti ceapa in doua parti egale.
Intr-un bol mare, amestecati carnea, legumele (doar jumatete din ceapa, da?), ouale, doua lingurite de cimbru, sare si piper dupa gust. Amestecati si omogenizati bine.
Taiati capacele ardeilor si scoateti semintele, cu atentie sa nu ii rupeti. Daca vreti sa arate frumos, taiati semintele de pe cotor / capac, ca sa puteti acoperi ardeii.
Puneti cratita pe foc mic, adaugati cealalata jumatate din ceapa tocata si caliti pana incep sa apara primele bucatele aurii de ceapa.
Intre timp, umpleti ardeii cu carne.
Incalziti cuptorul la 160 – 170 de grade.
Coacerea
Nu uitati ca iesim putin din tipare. Ardei umpluti cu orez, ardei umpluti de post, ardei umpluti cu varza sau ciuperci, toti pot fi buni daca este ceea ce va doriti. Acum povestim insa despre ardei umpluti.. boieresti, munciti..
Sa ne intoarecem la cratita: cand aveti cateva bucatele de ceapa aurie, asezati ardeii in cratita, varsati deasupra bulionul si stocul / supa de vita / pui sau apa, jumatate de litru. Asezonati din nou cu sare si piper. Amestecati foarte usor, sa nu rupeti ardeii. Important este sa hidratati ceapa de dedesubt, sa nu se arda si sa omogenizati sosul. Cresteti focul, acoperiti pana dau in fiert si bagati la cuptor, pentru vreo 4 ore. Verificati din cand in cand, sa nu ramana fara apa si sa se arda. Ardeii umpluti vor fi buni si carnea gatita dupa vreo ora si jumatate, dar daca vreti sa obtineti o opera de arta, asteptati 4 ore. La nevoie, mai adaugati putina apa dar cel mai devreme dupa doua ore. Temperatura este mica, toate legumele se vor topi incet si vor lasa multa apa, asa ca nu va grabiti cu apa. Iar la final trebuie sa obtineti un sos gros, consistent, dulce, nu o ciorba.
Enjoy! O paine cu maia s-ar potrivi perfect!