Risotto verde cu calamar fript
Este 31 decembrie cand scriu reteta aceasta de risotto verde cu calamar fript, am gasit-o prin pozele mai vechi ce isi asteptau reteta scrisa si ma gandesc ca este una potrivita pentru masa de revelion. Nu este cea mai simpla, necesita ceva timp si multe ingrediente dar merita daca va place sa bucatariti.
Verdele din risotto verde
Puteti sa folositi diverse ingrediente pentru a obtine culoarea verde: mazare, busuioc, menta, spanac, spirulina samd, separat sau combinate. Evident, este important si gustul, nu doar culoarea. Asa ca alegeti cu atentie ce folositi, in functie de gustul propriu si al prietenilor, dar si de combinatia cu alte ingrediente care completeaza risotto. Reteta despre care povestim este cu steak de ton, pentru care va recomand mazarea. Spirulina este o buna solutie de backup, daca o aveti in casa. Este un colorant foarte puternic, cu gust aproape neutru (va trebuie un varf de lingurita pentru doua portii de risotto) si super sanatoasa.
Mazarea: eu folosesc doar mazarea aceasta dar in functie de posibilitati, incercati sa folositi o mazare tanara, dulce, fara piele tare. Intr-o craticioara, in cateva linguri de ulei de masline, infuzati un minut cativa catei de usturoi ztrobiti usor cu mana. Adaugati o cana de mazare. Amestecati, adaugati o lingura mare de unt, acoperiti si lasati la foc mic vreo 20 de minute. Amestecati din cand in cand. Mixati folosind un blender vertical. V-as spune sa treceti crema printr-o sita fina dar mi-e frica ca va sperii. Dar, ar fi bine si util pentru cremozitate
Risotto
Pentru 2 portii mari:
- 8 linguri de orez pentru risotto
- Sare, piper, ulei de masline, doua linguri de unt
- Jumatate de cana de vin alb sec
- Parmezan ras
- 2 catei mari de usturoi si o ceapa potrivita, taiate foarte marunt
- Jumatate de litru de zeama; pentru supa de legume, reteta AICI; pentru supa de carne, reteta AICI (cel mai bun / dulce gust este de pui, cel mai “sanatos” cel de vita, daca nu aveti incredere in puii din comert :))
Puneti supa la incalzit, pe un ochi mic. Sa nu fiarba puternic caci se evapora inainte sa o puteti folosi.
Intr-o tigaie cu teflon caliti usturoiul si ceapa cu putin ulei, la foc mediu spre mic, in putin ulei de masline si o lingura de unt. Atentie sa nu le ardeti.
Dupa cateva minute, cand sunt translucide, adaugati orezul. Caliti cateva zeci de secunde la foc maricel, apoi adaugati vinul. Amestecati bine, pana se evapora tot lichidul.
Incepeti sa adaugati cate o jumatate de polonic de supa. Asezonati cu putina sare si piper. Trebuie sa amestecati foarte des, pana la finalul retetei. Dupa primele 15 minute, adaugati crema de mazare. Daca nu va ajunge supa, adaugati putin apa calda. Cand aveti un orez al dente, mai adaugati un polonic de supa, opriti focul, adaugati inca o lingura de unt si o mana mare de parmezan ras. Acoperiti si lasati cateva minute.
Calamarul din risotto cu calamar
Ca sa va usurati munca, va sugerez sa cumparati calamari inghetati si gata curatati, mari cat palma.
Cand zic curatati, mai e totusi o munca de facut, secretul pentru tandrete. Dupa ce se dezgheata, taiati pe lungime; bagati apoi un cutit sub pielea transparenta de pe exterior si, folosind un servetel, prindeti intre degete si curatati de pe toata suprafata.
Cu un varf de cutit ascutit, crestati calamarul in romburi, macar pe exterior dar ideal pe ambele parti, apoi taiati in 4 bucati (sferuri). Stergeti bine cu servetele de hartie. Asezonati cu ulei de masline, sare si piper. Prajiti doua minute pe fiecare parte, intr-o tigaie mare, neaderenta, la foc mare. Puneti bucatil in tigaie pe rand si presati putin cu o spatula, altfel se curbeaza.
Prezentare
In farfurii adanci si cat mai elegante, puneti cateva linguri de risotto si doua, trei bucatele de calamar; decorati cu rosii uscate, felii de ridiche, fasii de parmezan si aromatice verzi. Stropiti cu ulei de masline si piper proaspat.
Enjoy! La multi ani!