Halibut cu sos olandez
Halibut cu sos olandez, o reteta spectaculoasa, atat ca aspect dar mai ales prin combinatia de gusturi si texturi.
Halibutul este un peste asemanator calcanului, putin mai alungit in forma si cu dimensiuni mult mai mari la maturitate. Carnea este aproape identica la gust si textura. In ultima vreme a inceput sa fie prezent si in Romania, pe la Metro si Auchan sau in magazinele de peste.
Ingrediente pentru halibut cu sos olandez
Rosii cherry, taiate jumatati si deshidratate cateva ore la cuptor, 40 de grade, cu ventilatie. Nu trebuie uscate prea tare, doar deschidratate cat sa isi concentreze gustul.
Sparanghel fiert trei minute, in apa cu sare, cat sa ramana crocant.
Cartofi fierti in coaja, la foc mic, curatati si taiati felii.
Retea sos olandez (hollandaise sauce) pentru 6 – 8 portii: 3 galbenusuri, o lingura de otet si/ sau una de lamaie (chestiune de gust, daca folositi sosul pentru peste, adaosul de lamaie este perfect), sare, piper, un pachet de unt.
Topiti untul la foc mic, intr-o craticioara. Puneti un bol mare, preferabil de sticla, pe o oala cu apa calda, la foc minim. Fara ca bolul sa atinga apa. Cu un tel, amestecand permanent ca sa obtineti o emulsie, adaugati intai galbenusurile, apoi otetul si lamaia; incet incet incorporati untul topit. Pastrati la cald pana il mancati, maxim jumatate de ora, pe apa calda (nu pe foc!)
Pentru o reteta delicata, trebuie sa filetati pestele. Evident, puteti sa il prajiti si cu piele dar aceasta este destul de dura. Atentie, spre deosebire de calcan, halibutul are solzi asa ca trebuie curatat. Prajiti fileurile de halibut asezonate cu sare intr-o tigaie neaderenta, de preferat in unt clarifiat, pentru care aveti reteta AICI. La foc mare, jumatate de minut pe fiecare parte (la o grosime de 1 cm).
Asezati frumos si cu grija ingredientele in farfurii. Ultimele sunt rosiile, care creaza contrastul. Enjoy!
Daca va ganditi sa incercati si alte retete, incercati halibut cu piure cu trufe si spuma de parmezan sau o varianta de halibut / calcan cu galbiori.