Omleta spaniola sau tortilla de patatas
Este o omleta cu cartofi si ceapa, se numeste omleta spaniola sau tortilla de patatas, Spanish omlette, Spanish tortilla si in multe alte feluri, in functie de limba, zona sau ingrediente.
Ca orice reteta faimoasa, are atat de multe variante si derivate incat “originalul” si-a pierdut de mult identitatea. Fiecare zona are alta varianta, fiecare bucatar o reinventeaza, de la omleta spaniola la cuptor, la omleta spaniola cu legume ori cu carne.
Cert este ca daca ajungeti in Spania, o sa vedeti dimineata in cam toate cafenelele un fel de placinta galbena, taita in felii. Cand va apropiati, constatati ca de fapt este o omleta super consistenta.
Povestim asadar aici despre una dintre cele mai simple variante de omleta spaniola: cartofi, ceapa, oua;
Daca vreti si alte idei pentru un mic dejun graozav, aveti AICI reteta pentru omleta cu trufe negre si AICI reteta de mic dejun cu oua si spanac.
Cum facem aceasta faimoasa omleta spaniola sau tortilla de patatas
Aceasta “tortilla de patatas” este de fapt o omleta taraneasca, o opera de arta in materie de gust si textura daca este corect preparata, dar fara o abordare stiintifica spectaculoasa. Sunt detalii care fac diferenta, pe care vi le pun mai jos in scris, dar multe altele sunt variabile, in spcial cantitatile.
Pentru 4 portii zdravene:
- o tigaie neaderenta tip wok de 28 cm
- o farfurie de 28 cm sau mai mare
- 1 kg de cartofi, curatati si taiati feliute
- 1, 2 sau 3 cepe mari (eu pun 3, ador dulceata cepei prajite, dar cum spuneam, este o chestiune de gust)
- 6 – 8 oua
- mult ulei
Puneti mult ulei in tigaie. La foc mic spre mediu. Puneti cartofii spalati, taiati in feliute si asezonati cu sare. Uleiul trebuie sa ii acopere. Trebuie sa stea pe foc vreo 20 de minute. Dupa primele 5 minute, adaugati ceapa taiata solzi. Amestecati destul de des. Cartofii trebuie mai mult fierti, nu prajiti, nu trebuie colorati.
Gustati cartofii, cand sunt facuti varsati totul intr-o sita, sa scurgeti tot uleiul.
Puneti tigaia la loc pe foc, dupa ce o stergeti cu un servetel de hartie. Adaugati putin ulei de masline. Foc mediu.
Bateti ouale intr-un bol mare. Adaugati cartofii, asezonati cu sare si piper si amestecati. Varsati totul in tigaie si nivelati frumos. Lasati vreo doua minute pe foc mediu dc e ochi mic, foc mic daca este ochiul mare.
Ungeti farfuria cu ulei de masline. Puneti deasupra tigaii, tineti cu o mana si cu cealalta rasturnati tigaia. Rugati-va sa aveti omleta in farfurie, nu lipita de tigaie! Stergeti tigaia cu un servetel, adaugati putin ulei de masline si impingeti omleta in tigaie, evident cu partea necoapta in jos.
Mai lasati doua minute pe foc dupa care opriti-l. Mai lasati un minut sa se odihneasca apoi scoateti omleta spniola pe o farfuri, taiati felii si bucurati-va, alaturi de o salatica. Enjoy!