Rapane pe plita
Cand vorbim despre rapane pe plita ne adresam iubitorilor de fructe de mare, evident. Rapanele sunt printre putinele fructe de mare recoltate si din Marea Neagra. Sunt niste melci mari, cu carne galbuie, extrem de gustoasa si moale, daca este pregatita corect.
Rapanele sunt un preparat pe care daca l-ai gustat prima oara prost gatit, greu te mai convinge cineva sa il incerci a doua oara. Asa ca atentie la cum le gatiti!
Rapanele se vand proaspete in sezon, in pietele mari de peste. Dar va incurajez sa le cumparati tot timpul anului si congelate. Gasiti rapane congelate la Metro, uneori la Mega la preturi astronomice si uneori la Lidl. Asa cum scriam si in alte retete, prefer oricand sa cumpar fructe de mare inghetate, sunt mult mai proaspete decat cele “proaspete” care stau zile pe gheata, la temperaturi indoielnice.
Cum abordam reteta de rapane pe plita
Exista cateva retete, sa le numim clasice, pentru rapane: rapane pe plita, rapane la tigaie, rapane pane, rapane cu sos de vin;
Indiferent de reteta, rapanele se regasesc intr-o combinatie perfecta cu untul, usturoiul si patrujelul.
Toata lumea viseaza la rapane pe plita. Problema este ca putini oameni au acasa o plita / plancha despre care am scris AICI. Asa ca folositi o tigaie, este perfecta.
Cand cumparati rapanele, sunt in general deja spalate, curatate etc. Daca vedeti multe zone gri / negre, frecati rapanele cu sare grunjoasa si spalati bine. Taiati apoi in felii subtiri. Asezonati cu sare si piper.
Rapanele, precum calamarul, trebuie gatite fie un minut, fie o ora. Este o metafora, dar ideea este ca fie le gatiti rapid, la foc mare, fie o perioada lunga la foc mic. Altfel le faceti gume de de mestecat.
Incingeti bine o tigaie antiaderenta cat mai mare si intinsa (nu tip wok), la foc maxim. Adaugati putin ulei de masline. Aruncati feliile de rapane. Nu prea multe, lasa multa apa si le fierbeti, ceea ce duce implicit si la un timp mai mare de gatire, care le face gume. Prajiti cateva minute, amestecand din cand in cand. Dupa ce se evapora apa lasata si incep sa se rumeneasca, adaugati o bucata generoasa de unt. Amestecati si mai lasati pe foc pana se evapora apa din unt (dispare spuma alba). Adaugati usturoi stors, patrunjel tocat, oprito focul si puneti in farfurii. Stropiti cu putin ulei de masline. Asta e tot!
Enjoy!
Gasiti AICI si alte retete cu fructe de mare.