Bors de vacuta
Un bors de vacuta este delicios, satios, oricand binevenit pe vreme rece. Daca aveti si o PAINE CU MAIA langa borsul de vacuta, este perfect.
Ingrediente bors de vacuta
- 3 l de apa
- 2 l de bors
- 1 kg de carne de vita si cateva oase
- ½ telina radacina
- 3 fire de telina apio
- 2 ardei grasi sau kapia
- 2 dovlecei
- 2 cepe
- 1 radacina patrunjel
- 1 radacina pastarnac
- 3 morcovi
- 5 cartofi
- 1 mana de fasole verde, taiata in bucati mici
- 2 legaturi de leustean
- Sare, piper, ulei de masline
Borsul de vacuta este usor de facut, dureaza mai mult din cauza carnii, care trebuie sa fiarba vreo trei ore.
Cum facem borsul de vacuta
Va trebuie doua oale in care sa incapa minim 6 l.
Puneti la fiert carnea de vita, in 3 l de apa, pentru vreo doua ore.
Curatati si taiati in bucati mari telinele, morcovii, patrunjelul, pastarnacul si ardeii kapia (folositi un cutit mic si ascutit si, incepand de la varful firelor de apio, prindeti intre cutit si deget fibrele si trageti in jos, pana la baza – sunt niste ate ca la fasolea verde, care nu plac in mancare). Puneti in oala, peste carne si lasati la fiert pana se fragezeste carnea (spumati cand este nevoie). Cand e gata, scoateti carnea si legumele pe o farfurie.
Tocati ceapa si caliti-o in cealalata oala, in cateva linguri de ulei de masline.
Cand ceapa devine translucida, adaugati supa si cartofii taiati in cubulete. Fierbeti cateva minute si adaugati fasolea.
In oala in care a fiert carnea, puneti la fiert borsul. Dupa ce da in clocot, opriti focul si lasati cateva minute sa se limpezeasca.
Tocati carnea, telinele si morcovii in cubulete mici, egale. Scoateti pielea ardeilor cu dosul unui cutit si tocati pulpa. Taiati dovleceii in jumatati, pe lungime si scoateti semintele cu o lingura. Taiati apoi in cubulete. Puneti toate legumele si carnea in oala si lasati la fiert pana se inmoaie cartofii si fasolea. Adaugati borsul, aezonati ciorba cu sare si piper, lasati sa mai fiarba cateva minute, opriti focul si adaugati leusteanul tocat.