Antricot de porc la tigaie
Daca nu esti raw vegan, sigur ai facut macar o data antricot de porc la tigaie. E ceva prea bun ca sa nu-l incerci.
Reteta aceasta este cu aromatice si mult unt. Ce poate sa iasa prost? Cu putina atentie, nimic!
Eu cautam cotlete de mangalita online si am dat de retete de “antricot de porc fraged la tigaie sau pe gratar” si m-am enervat. Ca sa lamurim cateva aspecte, zic eu utile:
“Fraged”
Exista o regula de aur in bucatarie, o metafora de genul un minut sau o ora. Adica gatesti carnea la foc mare un timp foarte scurt, sau timp indelungat la foc mic. Daca esti bucatar profesionist si ai surse de carne de aceeasi calitate, o cunosti si stii ca te poti baza pe abordarea cu un minut. Daca mergi la magazin si cumperi o bucata de antricot de porc, nu ai nicio garantie ca va fi fraged. Ca sa fie clar! Evident, orice pasionat cauta carne marmorata, bucati mai groase, nu o usuca, stie cum sa o gateasca etc. dar ca idee, nu ai nicio garantie ca va fi frageda urmand o reteta rapida.
Daca nu, la foc mic si timp indelungat rezultatul este garantat pentru oricine.
“La tigaie sau pe gratar”
Este un nonsens prin simplul fapt ca cele doua tehnici nu au nicio legatura, in materie de tehnica si rezultat in ceea ce priveste gustul si textura.
Dar, sa fim constructivi, nu critici!
Cum sa facem un cotlete de porc la tigaie, delicios
- Alegeti antricoate groase, de minim 1,5 cm. Daca nu exista, cumparati antriot la metru si taiati-le voi.
- Antricoate cu grasime si, ideal, cu carne marmorata.
- Tigaie, de preferat una groasa.
- Mult unt, catei de usturoi striviti, aromatice verzi: cimbru, rozmarin, salvie
- Sare, piper, ulei de masline.
Carnea trebuie sa fie calda, la tempreatura camerei. Crestati grasimea / pielea de pe contur, altfel se strange la caldura si curbeaza carnea. Ungeti cu ulei de masline si asezonati cu sare si piper.
Incingeti tigaia pana iese fum, la foc maxim. Nu puneti ulei, e suficient cel de pe carne. Puneti antricoatele in tigaie, fara sa le aglomerati, sa nu fiarba. Rumeniti pe ambele parti. Cam doua minute pe fiecare parte. Adaugati apoi mult unt (intr-o tigaie de 28 cm cu doua sau trei antricoate, jumatate de pachet de unt) si aromaticele. Acoperiti carnea cu untul topit, cu o lingura, permanent, timp de cateva minute. Intoarceti si carnea de cateva ori. Luati tigaia de pe foc si lasati sa se odihneasca. Feliati apoi fiecare antricot, turnati sosul deasupra si asezonati din nou cu sare si piper.
Enjoy! Daca ati gasit si gatit antricoate de mangalita, sunteti niste fericiti 🙂
Aveti AICI reteta pentru antricot de porc la gratar cu piure de cartofi si AICI reteta pentru antricot de porc cu sos de hribi si smantana.