Tom Yum cu creveti (Tom Yum Goong)
Astazi povestim despre una dintre cele mai cunoscute retete tailandeze, supa Tom Yum cu creveti (Tom Yum Goong). Tom Yum (numele generic) este o supa tailandeza celebra, delicioasa, cu multe variante: cu creveti, cu peste, cu pui, legume etc.
Reteta in sine nu este deloc dificila, ingredientele insa fac parte din alta poveste, nefiind chiar la indemana. De fapt, sunt chiar greu de procurat, eu le-am gasit doar AICI, la Asia Supermarket, intr-un mic dar bine aprovizionat magazin asiatic din Colentina bucuresteana.
Ca sa fie treaba clara:
Daca aveti pofta de o portie sau doua de Tom Yum, mergeti la un restaurant cu specific!
Daca vreti sa faceti o aventura culinara cu prietenii, cititi toate cele de mai jos si o sa va bucurati!
Ingrediente pentru Tom Yum cu creveti (Tom Yum Goong)
In primul rand, ca sa fie lucrurile clare si usor de urmarit, aceasta nu este o reteta Bonfood originala. Este o adaptare a unei retete prea bine cunoscuta, cu sfaturi care sa va ajute sa o reproduceti de placere acasa.
Pentru 4 / 6 portii:
- 20, 30 de creveti super proaspeti, intregi
- 1,5 l stoc de creveti
- 2, 3 tije de lemongrass
- 10 felii de galangal (nu cred ca gasiti proaspat, doar inghetat in magazinele asiatice, sigur la Asia supermarket)
- 10 frunze de Kaffir limes, probabil doar inghetat magazinele asiatice, sigur la Asia supermarket
- 2 ardei iuti intregi
- 200 grame de ciuperci Shiitake (Lidl, Auchan, Metro)
- 3 linguri sos de peste
- 100 grame de pasta tailandeza de chili (Thai chilli paste / Nam Prik Pao) -> daca aveti curajul nebun sa o faceti de la zero, aveti AICI reteta bine explicata dar e mult mai bine sa cumparati pasta gata facuta. “Chilli paste” e de fapt o pasta de ardei iuti, creveti uscati, ceapa, usturoi, tamarind samd. O au la Asia supermarket dar si in alte magazine, de exemplu AICI.
- 5 lime-uri stoarse
- sare, piper, ulei de masline
Cum abordam problema ca sa iasa reteta
In prima faza trebuie pregatit stocul de creveti. Eu folosesc stoc de peste in loc de apa dar decideti in functie de timp si de rabdare.
Rupeti capetele crevetilor si decorticati trunchiul. Crestati cu un cutitas bine ascutit trunchiul, pe spate (pe curba exterioara) si scoateti tractul digestiv / vena aceea neagra. Spalati carnea si lasati pe o farfurie.
Incalziti o craticioara / oala de minim 3 l la foc mic. Adaugati cateva linguri de ulei de masline, cresteti focul la mediu si adaugati capetele crevetilor si cochiliile. Intre timp, incalziti 2 l de apa sau stoc de peste intr-o alta oala. Amestecati din cand in cand pana se caramelizeaza cochiliile, adaugati apa, acoperiti si lasati la fiert 30 – 40 de minute, la foc mic.
Strecurati in oala in care ati incalzit apa / stocul de peste si lasati la fiert, la foc mediu. Adaugati frunzele de lime, galanganul feliat, ciupercile feliate si ardeii iuti. Zdrobiti tijele de lemongrass cu dosul lamei cutitului, taiati in 4, 5 segmente fiecare tija si puneti in supa. Adaugati sosul de soia, pasta de chili, sosul de peste. Lasati la fiert cateva minute (4-5), adaugati crevetii si gustati. Adaugati putin piper si sare dupa gust. Dupa jumatate de minut opriti focul. Adaugati zeama de lime.
Atentie! Supa Tom Yum cu creveti trebuie sa fie iute, un iute puternic si placut, domolit de sucul lime-urilor. Dincolo de asta, totul tine de gustul fiecaruia, asa ca daca va este frica de iute, uitati de cei doi ardei iuti.
Pregatiti niste boluri frumoase si impartiti supa in portii.
Daca aveti la masa prieteni care mananca Tom Yum cu creveti pentru prima data, e bine sa le spuneti ca se mananca doar crevetii si ciupercile. Galangalul, lemongrass-ul si frunzele de lime sunt numai pentru decor.
Daca va ganditi ca ati vrea totusi o reteta mai usoara, va recomand o supa asiatica de peste.