Sos ragu / Sauce Ragu pentru paste sau lasagna
Cand te gandesti la sos ragu, sigur ai o amintire placuta care te face sa pornesti la drumul lung, la capatul caruia vei avea acest sos.
Sosul ragu nu este costisitor, din contra, este unul economic dar tocmai din acest motiv (nu se bazeaza pe carne de cea mai buna calitate) necesita un timp foarte lung de gatire.
Sauce Ragu / sosul ragu este unul traditional, folosit in special pentru paste Bolognese ori pentru lasagna. Fiind insa atat de cunoscut, copiat, reinterpretat, greu se mai face diferenta intre multiplele variante traditionale, din diversele zone ale Italiei sau variantele moderne.
In consecinta, aveti mai jos o reteta foarte buna de sos ragu. Nu cea mai buna, dar cea mai buna pentru cei care se aliniaza cu gusturile rafinate si cu placere pentru bucatareala. Cititi si alte retete si bucatariti ce considerati ca vi se potriveste, cu gustul si cu ingredientele din frigider!
Ingrediente sos ragu / sos Bolognese
Este un sos / o reteta care dureaza mult. Asa ca daca plecati la drum, faceti provizii si pentru o data viitoare. Pastrati sosul in borcan, la frigider, sau in pungi, la congelator. Ingredientele cheie sunt uleiul, ceapa, carnea de vita si timpul lung de fierbere.
Cu cat adaugati mai multe ingrediente si putin amor, o sa obtineti un rezultat si mai bun!
Pentru 8 portii:
- Jumatate de kilogram de carne de vita, tocata
- Jumatate de kilogram de carne de porc, tocata
- Cateva felii de bacon, tocate marunt
- Acele de pe doua ramurele de rozmarin, tocate
- Cimbru proaspat, tocat
- Doua cepe mari, tocate marunt
- Vreo zece catei de usturoi, tocati marunt
- Trei tije de telina apio, tocate marunt
- 4 morcovi, tocati marunt
- Un sfert de tellina radacina, tocata marunt
- Doua frunze de dafin
- Doua cutii de rosii in bulion, de buna calitate
- O lingura de pasta concentrata de rosii
- O cana de vin
- Sare, piper, mult ulei de masline
- Un litru de apa
Aveti AICI o reteta de sos ragu bolognese a lui Jamie Oliver pe care o consider aproape de sufletul meu.
Cum pregatinm sosul ragu
Pregatiti toate ingredientele si grupati-le pe masa / blatul de lucru. Scad sansele sa uitati ceva.
Folositi o cratita cu fund gros, ideal o cocota de fonta.
La foc mare, incalziti cratita, adaugati mult ulei de masline, si adaugati pe rand:
- cimbrul, rozmarinul si baconul, amestecati pana se rumeneste baconul
- ceapa si usturoiul; caliti vreo zece minute, amestecatnd din cand in cand, sa nu se arda
- carnea, amestecati pana se evapora toata apa
- legumele, amestecati pana se evapora toata apa
Cand incep sa se rumeneasca toate ingredientele, adaugati vinul si pasta concentrata de rosii. Amestecati bine, adaugati rosiile in bulion, apa, frunzele de dafin, sare, piper, amestecati, acoperiti si lasati pe foc mic vreo trei ore. Verificati din cand in cand, amestecati si daca este nevoie adaugati putina apa calda. Ar trebui s aobtineti un sos cremos si extra delicios!
Puneti sosul pe niste paste Barilla sau intr-o lasagna si bucurati-va de el! Enjoy! Vinul rosu este un plus 🙂