Supa crema de linte verde
Supa crema de linte verde este un preparat delicios si extrem de versatil, pentru multe motive. Poate fi o reteta de post sau vegetariana excelenta si in acelasi timp o garnitura perfecta langa o bucata de peste, vita sau miel.
Ingrediente pentru supa crema de linte verde
Pentru o reteta reusita cu linte, va trebuie ceapa, usturoi, frunze de dafin si alte cateva legume pentru bogatia gustului: telina si morcovi dar si altele sunt binevenite: ardei, praz, albituri.
Pentru 4 portii generoase de supa crema de linte:
- 200 – 250 g de linte, spalata intr-o sita
- 2 cepe tocate marunt
- 5, 6 catei de usturoi, tocati
- 2 morcovi si jumatate de telina radacina, taiate in bucati mari
- 2 frunze de dafin
- Sare, piper, ulei de masline
- O lingura de unt
- 1,5 l de apa calda SAU 1,5 l de stoc de legume (reteta AICI), caz in care nu va mai trebuie alte legume, doar ceapa si usturoiul
Pentru decorarea farfuriei aveti diverse variante: seminte de chimen hidratate, crutoane de paine, fulgi de ardei iute, smantana, patrunjel verde
Cate ceva despre linte
Exista multe tipuri si dimensiuni de linte, rosie / portocalie, verde, maro, neagra. Gustul, textura si timpul de preparare difera si va sfatuiesc sa nu tineti cu dintii de timpii indicati in alte retete. Gustati si decideti cand e gata, sunt multe variabile care pot influenta timpul de gatire.
Dupa parerea mea, lintea rosie este potrivita mai curand ca piure, sub un peste sau o caracatita dar merge perfect si cu vita sau miel. Aveti AICI o reteta de biban de mare cu linte rosie.
Lintea neagra, ca garnitura langa un peste sau simpla, aveti AICI o reteta.
Lintea verde este cea mai potrivita pentru supa crema.
Mod de preparare
Intr-o oala, sotati ceapa tocata si usturoiul in ulei de masline si o lingura de unt, cateva minute, la foc mediu, pana devin translucide. Adaugati lintea, frunzele de dafin si legumele, mai caliti cateva minute si adaugati apa. Fierbeti la foc mic, cu capac, pana se inmoaie lintea. Minim 20 de minute dar amestecati si gustati din cand in cand, totul depinde de taria focului, marimea oalei samd. Adaugati sare si piper.
Cand e lintea moale, scoateti frunzele de dafin si bucatile de legume (le puti lasa dar veti obtine mai mult un gust de supa crema de legume decat de linte). Mixati bine pana obtineti o crema omogena. Daca vreti una fina, treceti si printr-o sita fina.
Asezonati dupa gust cu sare si piper.
Daca doriti o crema onctuoasa, cremoasa, delicioasa, adaugati o lingura de unt sau cateva linguri de smantana dulce. Daca vreti o reteta de post sau vegetariana, sariti etapa 🙂
Puneti supa crema in farfurie si decorati dupa gust si / sau dispozitie cu: fulgi de ardei iute, cateva picaturi de ulei de masline, seminte de chimen, crutoane de paine, iaurt de capra.
Enjoy!