Stoc (supa concentrata) de homar / creveti
Stocul (supa concentrata) de creveti si / sau de homar este genial pentru paste si in special pentru paella. Poate fi doar de creveti, doar de homar sau din ambele, evident varianta cea mai buna. Homarul inghetat nu mai este o raritate, se gaseste la preturi decente prin Mega Image, Metro. Puteti sa folositi si apa sarata in care este conservat, are un gust foarte bun.
Ingrediente pentru stocul de homar / creveti
Pentru 1 litru de stoc de creveti si / sau homar, va trebuie:
- 1 litru stoc de peste
- minim 300 grame de carcase si capete de creveti / homar
- 2 linguri de coniac
- 2 linguri de unt
- cativa catei de usturoi, zdrobiti
- optional dar de dorit, o lingura sos de peste (il gasiti la sticlute, in orice supermaket)
Daca aveti mai multe carcase de creveti, cu atat mai bine. Daca aveti si carcase de homar, este fantastic. Le spargeti cu dosul lamei cutitului, in bucati mici, si le puneti in oala odata cu cele de creveti.
Incalziti o oala cu capac. Puneti untul in ea si usturoiul. Caliti putin la foc mare. Adaugati carcasele si caliti pana dispare tot lichidul. Adaugati sosul de peste si coniacul. Dupa un minut, adaugati stocul de peste. Dati in fiert, acoperiti si lasati la fier cu capac, la foc mic, minim jumatate de ora. Strecurati printr-o sita fina. Lasati sa se raceasca, aruncati grasimea adunata deasupra si puneti in recipiente pe care le pastrati la frigider / congelator.