Reteta paella cu homar si creveti
Sa povestim despre reteta de paella cu homar si creveti caci este un deliciu, o extravaganta pe care o puteti pune totusi la cale cu abordarea corecta. Paella este in general delicioasa si nu mai greu de facut decat un risotto. In cazul nostru, pentru aceasta paella, va trebuie elementele cheie, homarul si stocul de creveti, in rest este usor de gestionat si preparat 🙂
Este o reteta de facut in week-end, cu prietenii, ideal in 4 – 6 persoane. Pentru mai mult de 6 persoane, va trebuie o tava pentru paella mai mare, care nu prea intra in cuptorul clasic. Aceste modele sunt perfecte pentru 4 – 6 persoane: https://www.kitchenshop.ro/tigaie-antiadeziva-36-cm-choc-de-buyer-2 si https://www.kitchenshop.ro/tigaie-antiadeziva-40-cm-choc-de-buyer-2. Asa cu nu cumparati tava mai mare de 40 cm in diametru decat daca aveti un cuptor atipic (masurati-l inainte sa cumparati tava!)
Reteta pentru stoc de peste este AICI: https://bonfood.ro/stoc-de-peste
Reteta pentru stocul de creveti este mai jos.
Daca nu aveti stoc nici de peste, nici de creveti, incropiti unul pe loc, aveti solutia mai jos.
Stocul de creveti si / sau homar
Aceasta este una dintre retetele in care puteti sa folositi si homar inghetat, eventual deja fiert. Gustul orezului vine de fapt din stocul de creveti, asa ca homarul deja fiert & inghetat este de preferat, din motive de pret.
Pentru 1 litru de stoc de creveti si / sau homar, va trebuie:
- 1 litru stoc de peste
- 300 grame de carcase si capete de creveti (cam ce va ramane de la 1 kilogram de creveti cruzi)
- 2 linguri de coniac
- 2 linguri de unt
- cativa catei de usturoi, zdrobiti
- optional dar de dorit, o lingura sos de peste (il gasiti la sticlute, in orice supermaket)
Daca aveti mai multe carcase de creveti, cu atat mai bine. Daca aveti si carcase de homar, este fantastic. Le spargeti cu dosul lamei cutitului, in bucati mici, si le puneti in oala odata cu cele de creveti.
In general, este bine sa nu aruncati nimic din pestii / fructele de mare pe care le cumparati, este pacat. Ori de cate ori aveti cateva carcase de creveti sau spunari de peste, aruncati-le in congelator, intr-o punga de plastic. Nu se stie cand va ajuta sa preparati ceva delicios!
Incalziti o oala cu capac. Puneti untul in ea si usturoiul. Caliti putin la foc mare. Adaugati carcasele si caliti pana dispare tot lichidul. Adaugati sosul de peste si coniacul. Dupa un minut, adaugati stocul de peste. Dati in fiert, acoperiti si lasati la fier cu capac, la foc mic, minim jumatate de ora. Strecurati printr-o sita fina. Lasati sa se raceasca, aruncati grasimea adunata deasupra si puneti in recipiente pe care le pastrati la frigider / congelator.
Ingrediente pentru reteta de paella cu homar si creveti
Pentru 2 portii de paella:
- 8 linguri de orez pentru paella sau pentru risotto
- cateva fire de sofran
- 1 homar
- cativa creveti mari
- sare, piper, ulei de masline
- cativa fulgi de chili
- 1 lingura de unt
- cativa catei de usturoi tocati marunt
- o esalota tocata marunt
- un pahar de vin alb sec
- 1/2 litru de stoc de creveti
- o tigaie neaderenta sau de fonta smaltuita, care sa mearga la cuptor (asta daca nu aveti tava speciala pentru paella)
Reteta paella cu homar si creveti
Taiati crevetii in jumatati, pe lungime si pastrati capetele la congelator, pentru un viitor stoc de creveti.
Daca folositi homar inghetat, acesta trebuie dezghetat peste noapte in frigider. Daca ati uitat, puneti-l cu tot cu ambalaj intr-o oala mare cu apa rece si se dezgheata in vreo doua ore.
Desfaceti cochilia si clestii, pe care ii spargeti cu spatele lamei cutitului; incercati sa scoateti bucatile de carne intregi, in special corpul. Pastrati cochiliile la congelator, pentru un viitor stoc de homar.
Stoc ad-hoc de creveti
Daca nu aveti stoc de peste sau de creveti si vreti sa faceti totul acum, va trebuie urmatoarele:
- 2 fire de telina apio, taiate felii
- 1 ceapa tocata grosier
- 1 morcov taiat felii
- cateva felii de fenicul
- 2 linguri sos de peste
- o lingura de unt
- o lingura ulei de masline
- 2 linguri de coniac
- o cana de vin alb sec
- o cana de apa
- cateva crengute de cimbru si rozmarin, proaspete
- carcasele, capetele si cochiliile crevetilor si homarului
Taiati in doua capetele crevetilor, pe lungime, pe un tocator de lemn, cu un cutit ascutit.
Atentie cand rupeti capul homarului de trunchi, sa pastrati toata apa / sucul care curge. Taiati si capu homarului pe lungime. Salvati tot sucul ramas pe tocator, nu aruncati nimic.
Intr-o tigaie smaltuita sau de inox, incinsa la foc mediu, adaugati uleiul de masline si untul, usturoiul, carcasele de homar si cele de creveti. Prajiti cateva minute, amestecand destul de des, adaugati restul legumelor, cimbrul si rozmarinul. Daca simtiti nevoia, mai adaugati putin ulei de masline. Caliti legumele inca doua, trei minute, adaugati coniacul si sosul de peste. Dupa un minut, cand se evapora, adaugati si vinul. Asteptati sa se evapore alcoolul si acoperiti cu o cana de apa. Acoperiti si lasati pe foc mic jumatate de ora. Strecurati printr-o sita fina si felicitari, aveti un mic stoc de crveti pentru paella!
Cum pregatim paella cu homar si creveti
Incepeti sa pregatiti paella precum un risotto:
- Puneti supa / stocul la incalzit, pe un ochi mic. Sa nu fiarba puternic caci se evapora inainte sa o puteti folosi. Adaugati firle de sofran.
- incalziti cuptorul la 200 de grade, fara ventilator.
- In tigaia pentru paella caliti usturoiul, fulgii de chili si ceapa, la foc mediu spre mic, in unt si ulei de masline. Atentie sa nu le ardeti! Dupa cateva minute, cand sunt translucide, adaugati orezul. Caliti cateva zeci de secunde la foc mediu, apoi adaugati vinul. Amestecati bine, pana se evapora tot lichidul. Incepeti sa adaugati cate un polonic de supa. Amestecati des si adaugati lichid permanent, timp de vreo 15 minute. Daca terminati stocul, adaugati putina apa calda. Asezonati cu sare si piper, dupa gust. Asezati crevetii cu cochilia in jos, in cerc, pe marginile tigaii, presarati pe ei putina sare si ulei de masline si bagati tava la cuptor. Dupa 5 minute, puneti carnea de homar in mijlocul tigaii si deasupra ei o felie de unt (tineti cont ca este deja fiarta; daca aveti homar crud, il bagati la cuptor odata cu crevetii). Lasati la cuptor inca 10 minute, pana se arde usor orezul de pe marginile tigaii / tavii.
Dupa dorinta, stoarceti lamaie si adaugati ulei de masline cand mancati! Daca aveti tava anti-aderenta, folositi o lingura de lemn, sa nu o zgariati, mai ales daca nu apucati sa puneti in farfurii 🙂
Enjoy!