Reteta fava cu calamar
Am mancat ceva interesant in Grecia, “Fava with octopus”. Foame mare, aer de concediu, ne-a placut mult… Evident, am hotarat sa produc si eu cat de repede o reteta de fava cu calamar sau caracatita.
Ce o fi fava?! Dupa un search frivol pe net, cu semnal GSM mai mult lipsa, am conchis ca este linte galbena. Apoi ca este soia…
Ajuns acasa am citit ce mai scriu altii… de fapt este mazare galbena. Daca sunteti curiosi, gasiti AICI si AICI mai multe informatii, chiar povesti..
Cum prepari o reteta delicioasa – fava cu calamar sau caracatita?
Eu nu am gasit caracatita in ziua cu pofta, asa ca am facut fava cu calamar. S-a dovedit o reteta delicioasa si acasa!
Ceea ce am mancat noi avea o textura mai robusta (se mai zareau bucati de boabe), eu am preferat sa o fac crema. Trebuie fiarta precum lintea sau fasolea. Daca aveti stoc de legume, este super simplu, daca nu, va trebuie un morcov mare, un sfert de telina radacina, o tija de telina apio, doua cepe mari, doua frunze de dafin si un ardei gras, in plus de mazarea galbena, evident.
Spalati mazarea galbena (3 – 400 de grame ajung pentru 6 – 8 portii zdravene) in mai multe ape si puneti la fiert. Adaugati legumele taiate grosier, ca sa le puteti scoate la final. Acoperiti cu apa (sau stoc de legume) si fierbeti la foc mic. Amestecati din cand in cand si mai adaugati apa daca este nevoie. Nu puneti apa prea multa de la inceput, nu trebuie sa iasa ciorba si la final e pacat sa aruncati zeama. Fierbeti pana se inmoaie, cam 45 de minute. Lasati putin sa se raceasca, pasati intr-un mixer si asezonati cu sare, piper, putina paprika afumata si ulei de masline, totul dupa gust.
Frigeti pe grill / gratar sau prajiti in putin ulei de masline tentaculele de calamar. Ideal este sa le fierbeti vreo 20 de minute inainte, cu frunze de dafin, boabe de piper, un dop de pluta si cateva monede de cupru. Scoateti in apa rece, apoi lasati putin la frigider (minim 30 de minute), cu sare de mare, ulei de masline si usturoi stors, sa se macereze si aromatizeze. Puteti sa puneti si cateva fire de cimbru, rozmarin, salvie. Revenind, frigeti / prajiti 2, 3 minute, la foc mediu si taitati felii, pe diagonala.
Am scris AICI mai multe despre cum sa fierbeti caracatita sau calamarul ca sa va asigurati ca va fi moale: http://bonfood.ro/pulpo-a-la-gallega
Decorati farfuria cu ceva frunze verzi, stropiti cu ulei de masline si presarati niste piper, fulgi de sare de mare si chili. Sa aveti pe masa si cateva lime, zeama de lamaie face minuni in aceasta combinatie.
Probabil exista multe retete si variante de fava, cu siguranta si de post caci si simpla, doar cu lamaie, este foarte buna. Dar eu garantez ca reteta de fava cu calamar, sau caracatita, mai sus descrisa, va fi delicioasa (daca respectati indicatiile pretioase :).
Reteta fava cu calamar, reteta mazare galbena, fava greceasca, ce este fava greceasca, cum se prepara faza, reteta fava, mancare fava, fava Santorini reteta, reteta fava greceasca, fasole fava reteta, fasola fava, fava with octopus, fava cu caracatita, fava cu calamar, reteta bonfood, reteta cu fructe de mare, retete delicioase cu fructe de mare, piure de mazare galbena, piure de mazare in stil grecesc, fava greceasca, fava santorini,
Reteta de Fava cu calamar a fost geniala… Am mâncat și noi și copii… Cu toate ca a ieșit un pic spicy, le-a plăcut la nebunie.
Mie mi-a plăcut exact sa cum a ieșit, soțului cu lămâie, dar gustul genial. Recomandam din suflet!!!
Delicios!