Calcan cu sos alb de vongole
Oricand va doriti una dintre acele retete spectaculoase, delicioase si cu bataie de cap, va recomand cu caldura sa faceti calcan cu sos alb de vongole. Desigur, va trebuie multe ingrediente si multe tigai, dar adaca va pregatiti din timp tot procesul va fi usurat. De asemenea, puteti sa folositi si alt peste in loc de calcan, file de halibut, de dorada sau de biban de mare. Pregatit corect, va fi oricum o nebunie.
Cum faceti un file de calcan cu sos alb de vongole
Eu am gasit niste vongole grozave la Lidl, pasteurizate si inghetate. O surpriza placuta pentru ca am fost tot timpul reticent vizavi de scoicile deja fierte, mi se pare ca sunt greu de pus in valoare. Dar cum cele “proaspete” de la hyper / Metro etc. sunt din ce in ce mai scumpe, mai mici si mai pline de nisip, acesta m-au bucurat nespus. Mari, curate, gustoase.
Asadar, aveti nevoie de peste, sparanghel sau alte legume (dovlecel sau zucchini de ex.) si vongole. In plus, unt, ulei, sare, usturoi, chives sau usturoi verde, patrunjel.
Vongole: fie proaspete sau inghetate, le preparati dupa reteta de vongole cu patrunjel si vin alb de AICI. Scoateti scoicile intr-o farfurie, strecurati sosul si puneti din nou la fiert in tigaie, sa scada putin. Adaugati cateva rosii cherry taiate in jumatati si usturoi verde tocat si / sau patrunjel. Tneti pe foc vreo doua minute, sa se inmoaie rosiile. Opriti focul, adaugati o lingura de unt si lasati cu capac.
Peste: va trebuie fileuri de calcan, halibut, dorada sau biban de mare; asezonate cu sare de mare si ulei de masline. Le prajiti la foc mare, intr-o tigaie neaderenta, cam un minut pe fiecare parte, cu putin ulei de masline, ideal in unt clarificat.
Sparanghel: rupeti cozile cu mana (se vor rupe natural de la limita dintre partea frageda si cea lemnoasa). Folositi cu curatator de legume pentru tija. Aliniati apoi si taiati cozile cu un cutit ca sa le uniformizati. Prajiti intr-o tigaie cu capac, la foc mediu, vreo 2 – 3 minute, in functie de grosime. La final, puenti putin unt si cativa catei zdrobiti de ustoroi si lasati cu capac, sa se infuzeze.
Asezati frumos in farfurie, intai sparanghelul, apoi pestele si decorati cu scoici. Adaugati sos si rosii cu o lingura si stropiti cu ulei bun de masline.
Un pahar de vin alb, sec, rece, pentru fiecare mesean!
Enjoy!