Reteta somon in crusta de mustar cu praz prajit
Pentru aceasta reteta – somon in crusta de mustar cu praz prajit – nu o sa va dau cantitati, mai mult v-ar incurca. Dintr-un fir de praz de import puteti face doua portii cu siguranta. Iar vizavi de somon.. depinde cat este foamea de mare!
Taiati firul de praz in trei bucati egale (aruncati partea cu mustati si varfurile verzi uscate). Apoi, fiecare bucata, in sferturi, pe lungime. Spalati bine sub jet de apa, sa nu ramana nisip. Aliniati frumos pe o farfurie, puneti ulei de masline si sare si lasati sa se macereze putin, cat pregatiti pestele.
Spalati somonul. Daca ati cumparat fileuri si nu sunt curatate de solzi, indepartati pielea, oricum nu e prea buna in aceasta reteta. Uscati bucatile de somon cu servetele de hartie, radeti desupra usturoi, asezonati cu putina sare de mare, piper si sos de soia. Masati bine pe toate partile.
Cum pregatim reteta de somon in crusta de mustar cu praz prajit
Incalziti cuptorul la 220 de grade. Intr-o tavita, puneti o foaie de hartie de copt, puneti bucatile de peste si cu ajutorul unei lingurile creati un strat de mustar de Dijon pe suprafetele vizibile ale pestelui. Bagati la cuptor pentru 15 minute.
Incalziti o tigaie neaderenta cu fundul drept si capac. Adaugati putin ulei de masline, putin unt si cativa catei de usturoi zdrobiti cu cutitul. Dupa ce ce topeste untul, puneti frumos prazul in tigaie, aliniat, asa cum il vedeti si in farfurie (asa va trebui pastrat pe toata durata gatirii). Puneti capacul si lasati la foc mic un sfert de ora. Intoarceti apoi prazul si mai lasati-l zece minute, tot cu capac.
Asezati frumos prazul pe o farfurie alba si somonul deasupra. Decorati cu o felie de lime / lamaie. Prazul prajit se potriveste perfect cu lamaie. La fel si pestele gras si usor picant cu prazul dulce acrisor.
Daca va place combinatia de somon cu mustar, incercati si file de somon cu sos de mustar. Sau, daca aveti o bucata frumoasa de somon proaspat, un ceviche de somon!
Enjoy!