Reteta calcan cu sos de lemongrass
In aceasta reteta de calcan cu sos de lemongrass, cele mai importante componente sunt pestele si sosul. Pestele (puteti face reteta cu file de dorada sau biban de mare) trebuie perfect gatit, in unt, iar in sos sa domine gustul si aroma de lemongrass.
Ingrediente pentru doua persoane:
Calcanul este un peste deosebit de gustos, cu carne dulce si ferma. Desigur, orice reteta de calcan cu legume, calcan prajit in unt sau calcan pe plancha sunt delicioase, important este sa vina in intampinarea poftei. Dar fiind un peste atat de bun, uneori merita si mai multa atentie. Iar combinatia cu lime si lemongrass este graozava!
- doua fileuri de calcan, fara oase, fara piele, spalate, uscate cu servetele de hartie, asezonate cu ulei de masline, sare de mare si piper
- jumatate de fir de praz, spalat si taiat in rondele de 1 cm grosime
- un morcov taiat pe lungime in felii foarte subtiri
- unt, ulei de masline, sare, piper
- cateva aromatice proaspete (salvie, rozmarin)
- o lamaie verde (lime)
- doua fire de lemongrass
- cativa catei de usturoi zdrobiti cu lama cutitului
- cateva frunze de salata verde
Cum pregatim reteta de calcan cu sos de lemongrass
Pregatiti intai legumele: intr-o tigaie neaderenta, puneti o lingura de ulei si una de unt. Prajiti usor, la foc mic rondelele de praz, pana se inmoaie. Intoarceti cu grija, sa nu le desfaceti. Spre final, intr-un colt al tigaii adaugati tijele de morcov, pentru un minut. Asezonati totul cu putina sare si piper. Scoateti pe o farfurie si pastrati la cald.
Pestele: faceti curat in tigaie cu ajutorul unei spatule de silicon, sa ramana curata in mijloc – asa veti avea un peste curat si frumos prajit. Adaugati o lingura de unt si prajiti fileurile de calcan la foc mediu, cam un minut pe fiecare parte. Scoateti si pastrati la cald.
Sosul: aruncati in tigaie aromaticele proaspete si cateii de usturoi. Cu dosul taisului cutitului, zdrobiti firele de lemongrass pentru a elimina gustul si aroma. Tocati marunt si adaugati in tigaie. Caliti cateva minute la foc mic. Opriti focul, adugati o lingura de ulei si una de unt. Adaugati zeama de lime. Amestecati usor, pana se topeste untul.
Strecurati sosul printr-o sita fina, in doua farfurii putin adanci. Aranjati frumos in sos rondelele de praz si firele de morcovi. Deasupra, fileurile de calcan si decorati cu cateva frunze de salata!
Enjoy!
Daca sunteti pofticiosi sau va ganditi si la alta reteta / combinatie de calcan cu sos de lemongrass, incercati-o si pe aceasta: https://bonfood.ro/file-de-calcan-cu-sos-de-lime-si-lemongrass