Friptura de vita la tigaie
Astazi povestim despre friptura de vita la tigaie, care presupune o tehnica nu neaparat dificila, dar destul de precisa.
In general discutia “cum pregatim carnea acesta” este inutila cand ai deja bucata in fata. Tipul carnii (animalul din care provine – rasa de carne sau rasa de lapte, respectiv zona din animal – muschi, pulpa, antricot, picioare etc.) si caractersticile ei (maturare si marmorare cu grasime) iti spun clar ce ai de facut.
Cand gatesti o friptura de vita exista doua premize:
- ai o bucata de vita mai putin “nobila” si iti doresti sa o prepari cumva, gratar, tigaie, cuptor doar sa fie buna si moale
- sau ai o bucata scumpa si te intrebi care este cea mai buna modalitate pentru a o prepara
Varianta 1: cu cat ai o bucata mai putin nobila si mai putin grasa (e vorba de marmorare, venele albe de grasime din carne, nu grasimea concentrata intr-o singura zona), cu atat te indrepti catre o gatire lunga. Poti incerca sa frigi bucati subtiri, la foc mare, un timp foarte scurt, dar cel mai bine este sa te gandesti la ciorbe, tocane, treburi slow cooked la cuptor.
Daca ai insa o bucata nobila / scumpa de vita (antricot, vrabioara, muschiulet) nu exista varianta mai buna decat gratarul cu jar. Urmeaza gratarul din casa, grill-ul greu de fonta. Daca chiar nu ai gratar in casa (e posibil?) poti sa folosesti tigaia. Daca te gandesti sa cumperi o bucata faina de vita pentru gratar, iti recomand sa citesti randurile de AICI despre cum alegem carnea de vita pentru gratar.
Cu cat carnea are mai putin grasime, cu atat adaugi tu mai multa:
- pe un antricot frumos si marmorat, pregatit pe jar, nu adaugi decat sare si piper, eventual putin ulei iute aromatizat
- pe o bucata de vrabioara mai putin marmorata, adaugi si ceva ulei de masline
- pe un muschiulet, adaugi mult unt aromatizat
Cum abordam friptura de vita la tigaie
Sa revenim la tigaie. Sa presupunem ca ai niste bucati de vrabioara (precum cele din poza) fara prea multa marmorare sau un muschiulet de vita. Daca nu sunt deja feliate, vrabioara trebuie feliata cu o grosime de vreo 3 cm, muschiuletul mult mai gros, sa obtineti cumva niste cuburi.
Ideal este sa folositi o tigaie de fonta. Va puteti descurca si cu un antiaderenta, sigur nu se lipeste friptura, deci mai buna daca este prima experienta.
Pregatiti niste aromatice proaspete: macar cimbru si cativa catei de usturoi, daca aveti si rozmarin, salvie, dafin, cu atat mai bine.
Carnea trebuie sa fie calda, la temperatura camerei, scoasa din frigider cu cateva ore inainte.
Ungeti bucatile de carne cu ulei de masline.
Incingeti bine de tot tigaia, la foc maxim. Adaugati putin ulei de masline. Frigeti bucatile de carne pe toate partile, cateva zeci de secunde, pana devin aurii maronii. Scopul este sa le sigilati, sa pastreze la interior sucurile si gustul.
Adaugati foarte mult unt (jumatate de pachet). Adaugati aromaticele, plus sare si piper. Aplecati putin tigaia. Cu o lingura, adaugati permanent zeama si aromaticele peste fripturi, timp de 2, 3, 4 minute. Depinde mult de cat de puternic este ochiul aragazului, cate bucati aveti in tigaie etc. Cert este ca mai bine scoateti carnea cruda decat uscata.
Scoateti bucatile de carne pe o farfurie. Turnati sosul deasupra. Lasati cateva minute sa se odihneasca inainte sa o taiati. Dupa ce o taiati, asezonati din nou cu sare si piper, apoi folositi o lingura ca sa acoperiti cu sosul din farfurie.
Enjoy!