Risotto cu sofran si creveti
Risotto cu sofran si creveti, o reteta delicata, eleganta si satioasa. Pentru doua portii va trebuie:
- 10 creveti mari, cruzi
- 8 linguri de orez pentru risotto
- Sare, piper, ulei de masline, doua linguri de unt
- Jumatate de cana de vin alb sec
- Parmezan ras, doua, trei linguri linguri (ras de voi, nu cumparati parmezan deja ras, nu mai are nicio aroma!)
- 2 catei mari de usturoi si o ceapa potrivita, taiate foarte marunt
- Jumatate de litru stoc de creveti / fructe de mare
- Cam 10 fire de sofran
- 1 calamar
Daca nu aveti stoc de creveti, nu e o problema! Decorticati crevetii si rupeti capetele. Incalziti o craticioara pe foc mediu, adaugati putin unt si puneti cativa catei de usturoi, zdrobiti la infuzat. Adaugati carapacele si capetele crevetilor, rumeniti si adaugati un litru de apa calda. Lasati la fiert, la foc mic, jumatate de ora apoi stecurati.
Spalati si taiati calamarul pe o parte, ca sa il intindeti pe tocator. Scoateti pielea de pe ambele parti, cu un cutitas ascutit. Crestati pe ambele parti apoi taiati in cubulete mici. Asezonati cu sare.
Taiati crevetii pe spinare, scoateti vena neagra, spalati si lasati la scurs pe servetele de hartie.
Cum facem risotto cu sofran si creveti
Puneti stocul de creveti la incalzit, pe un ochi mic. Sa nu fiarba puternic caci se evapora inainte sa il puteti folosi. Adaugati firele de sofran de la inceput.
Intr-o tigaie cu teflon caliti usturoiul si ceapa cu putin ulei, la foc mediu spre mic, in putin ulei de masline si o lingura de unt. Atentie sa nu le ardeti.
Dupa cateva minute, cand sunt translucide, adaugati orezul. Caliti cateva minute, apoi adaugati vinul si mariti focul la maxim. Amestecati bine, pana se evapora tot lichidul.
Incepeti sa adaugati cate un polonic de supa, pe foc mic. Amestecati foarte des, pana la finalul retetei.
Nu folositi obligatoriu toata supa / stocul. Sau, daca o terminati, adaugati putina apa calda.
Dupa 10 minute, incepeti sa gustati orezul, care trebuie sa fie ferm in forma dar moale la mestecat, cu alte cuvinte, al dente. Asezonati cu sare (atentie, urmeaza si parmezanul) si piper. Adaugati calamarul. Dupa alte zece minute, orezul are trebui sa fie fiert. Adaugati crevetii si amestecati. Opriti focul, adaugati untul si parmezanul ras. Amestecati si puneti capacul; lasati cateva minute sa se odihneasca si aranjati frumos in farfurii. Decorati cu flori, frunze, ce aveti la indemana.
Ca sa stiti, in general pe orezul cu fructe de mare nu se pune parmezan (ca regula generala). Dar mie imi place, sunt convins ca o sa va placa si voua!
Daca tot vorbiram despre creveti, incercati si creveti tempura cu mujdei de usturoi verde!
Enjoy!