Dorada in crusta de sare cu legume la cuptor
Dorada in crusta de sare cu legume la cuptor este suculenta si delicioasa. Este probabil si cea mai sanatoasa metoda de gatire, dupa fierbere. Dar gustul, textura, suculenta nu pot fi obtinute prea usor prin alte metode.
Multi oameni prefera in general pestele la cuptor si din cauza mirosului emanat in casa, mult mai puternic daca pregatiti pestele pe grill, de exemplu. Dar va garantez ca aceasta dorada la cuptor cu legume la cuptor (evident puteti sa pregatiti la fel si bibanul de mare sau alti pesti) o sa va incante si o sa va bucurati de micul efort depus.
Cateva sfaturi utile ca sa va puteti pregati din timp.
- Va trebuie cam un kg de sare pentru o dorada de 600 – 800 grame. Daca nu o acoperiti bine, se arde, se usuca.
- Folositi o tava cat mai mare, de preferat cea a cuptorului; nu inghesuiti pestii, nu puteti nisi ca ii acoperiti bine, nici sa ii curatati usor de sare
Cum pregatiti dorada in crusta de sare cu legume la cuptor
Pentru aceasta reteta nu trebuie sa curatati pestii de solzi. Cum preferati, dar cu siguranta nu mancati pielea.
Incalziti cuptorul la 200 de grade.
Umpleti burta pestilor cu felii de lamaie, usturoi si aromatice (rozmarin, salvie, cimbru, orice aveti la indemana si va place).
Adaugati peste sare putina apa, ca sa o puteti mula mai usor pe dorada. Adaugati eventual si un ou, este un bun liant. Amestecati bine.
Puneti in tava un strat de sare, dorada deasupra, inchideti cu grija burta pestilor, acoperind cu partea de sus a burtii partea de jos, ca sa nu intre sare in ea. Acoperiti cu sare pe toata suprafata.
Daca mai ramane spatiu in tava, puneti felii de dovlecei si cativa ardei kapia. Ardeii pot sta pe sare fara probleme, dovleceii nu. Stropiti dovelecii cu putin ulei de masline.
Bagati la cuptor pentru vreo 30 – 40 de minute, in functie de marimea pestilor, Pentru dorade de 600 de grame, 40 de minute sunt exact ce trebuie. Asa arata pestele scos din cuptor:
Dupa ce scoateti din cuptor, mai lasati vreo zece minute pestii in sare, sa se mai gateasca in sucul aromaticelor. Acum este momentul in care trebuie sa aveti mare grija, sa scoateti pielea fara sa tavaliti pestele prin sare.
Scoateti fileurile de peste cu grija, in bucati mici. nu va chinuiti sa scoateti fileurile intregi, daca pica in sare sa stricati ziua.
Curatati ardeii de piele si de seminte.
Asezati frumos pestele si legumele in farfurii, stropiti cu ulei de masline si putin piper.
Enjoy!
Daca va doriti si alte retete simple cu peste, va recomand file de dorada cu mazare sau file de dorada cu linte verde, ambele usoare dar satioase si frumoase.