Ossobuco la cuptor
Ossobuco la cuptor (rasol de vita) isi are radacinile in reteta intalieneasca clasica ossobuco alla milanese. Un deliciu in perioadele reci, langa un pahar de vin rosu.
Ossobuco la cuptor merge de minune cu piure de cartofi, cu conopida fiarta sau cu alte legume, verzi in special (brocoli, sparanghel). Se mananca si cu risotto dar mie mi se pare combinatia prea grea.
Cum facem ossobuco alla milanese sau ossbuco la cuptor
Pentru ossobuco la cuptor va trebuie o cocota de fonta, este la fel de importanta pentru reteta cum este pentru boeuf bourguignon.
Pentru patru persoane:
- 2, 3 bucati de rasol de vita sau de vitel (cam 1,5 kg in total)
- faina
- sare, piper, ulei de masline
- doua cani de supa de vita
- cateva frunze de dafin
- cimbru
- jumatate de cana de vin rosu sec
- o cana de telina rasa (cam un sfert de radacina de telina)
- trei cepe tocate
- doua cani de morcov ras (doi, trei morcovi)
- doua linguri de pasta concentrata de rosii
- doua tije de telina apio, tocate marunt
Incingeti bine cocota, pe foc mare. Asezonati carnea cu sare si piper, apoi treceti prin faina. Prajiti in cateva linguri de ulei pana se rumeneste bine pe ambele parti. Scoateti pe o farfurie. Adaugati ceapa si putin ulei, caliti cateva minute la foc potrivit, adaugati restul legumelor si caliti pana se evapora tot lichidul. Adaugati pasta de rosii, amestecati bine si turnati vinul. Amestecati pana dispare mirosul de alcool. Puneti la loc in cocota carnea, frunzele de dafin, asezonati cu sare, cimbru si piper si turnati supa. Acoperiti si bagati in cuptorul incins la 160 de grade, pentru vreo trei ore. Dupa 90 de minute, intoarceti carnea si verificati daca s-a inmuiat. Timpul difera foarte mult, in functie de carne, intre 90 de minute si vreo patru ore daca ati nimerit bucati foarte tari.
Eu am pus carnea si sosul delicios pe conopida fiarta, asezonata cu sare si piper. O nebunie!
Enjoy!
Din aceeasi serie, va recomand si reteta de coaste de vita la cuptor.