Coaste de vita la cuptor cu piure de telina coapta
Fiind un fel de mancare pregatit la foc mic, care dureaza multe ore (cam 5), este de preferat sa pregatiti coaste de vita la cuptor cu piure de telina coapta cand sunteti mai multi la masa. Este o reteta inedita, foarte gustoasa, potrivita unei seri de iarna.
Ingrediente pentru coaste de vita la cuptor cu piure de telina coapta, 6 portii:
- 2 kg coaste de vita, taiate in bucati scurte, maxim 10 cm lungime
- Cateva cepe taiate solzisori
- Cateva bucatele de morcovi si telina, taiate grosier
- Cimbru verde, 2 foi de dafin
- Sare de mare, piper, ulei de masline
- O mana de faina
- Doua linguri pasta de rosii concentrata
- O cana de vin rosu sec
- 1 l stoc de vita, sau de pui, sau de legume, in cel mai rau caz apa calda, dar puneti mai multe legume (morcovi si telina)
- salata verde mixta, lamaie
Pentru telina:
- O telina potrivita
- Multa sare de mare, boabe de piper, cimbru si rozmarin, proaspete, cateva capatani mari de usturoi, taiate in doua, si jumatate de pachet de unt, taiat felii.
Foarte importante in aceasta reteta sunt vasele: Este ideal sa folositi doua cocote clasice, de fonta. Daca nu, doua vase groase, cu capac.
Cum pregatim coastele de vita la cuptor cu piure de telina coapta
Vita la cuptor este o poveste complicata la prima abordare, ce necesita rabdare. Dar este relativ usor de preparat si se potriveste cu orice stare de spirit de-a lungul iernii.
Spalati carnea, taiati bucati (un os / bucata), uscati-o cu servetele de hartie si asezonati cu multa sare de mare.
Incingeti cateva linguri de ulei de masline intr-o cocota marisoara. Treceti bucatile de carne prin faina si prajiti pe toate partile, la foc mediu spre mare, ca sa le sigilati (sa isi pastreze sucurile si gustul) pana se rumenesc. Eventual pe rand, daca nu intra toate in cratita. Nu puneti multe odata caci vor fierbe.
Scoateti bucatile de carne si adaugati ceapa. Caliti pana se inmoaie bine. Adaugati morcovii si telina. Caliti bine, adaugati pasta de rosii, adaugati carnea, amestecati putin si adaugati vinul. Lasati sa fiarba cateva minute, adaugati stocul de vita, aromaticele si puneti capacul. Aruncati in cuptor, la 150 de grade.
Verificati dupa vreo 2 ore. Daca este nevoie, adaugati putina apa calda. Dupa alte doua ore, ar trebui sa aveti un sos cleios si o carne care se desprinde foarte usor de pe os.
Cum pregatim piureul de telina coapta
Despre telina coapta in unt am scris si AICI.
Alegeti o telina potrivita, nu un monstru! Spalati-o bine, cu mare atentie sa nu ramana pamant intre escrescente, pe care mai bine le taiati ca sa aveti acces la santurile care pastreaza nisipul / pamantul. Alegeti o caserola / oala mica, preferabil una de fonta, nu mult mai mare decat telina. Taiati o bucata mare de hartie de copt, puneti-o in oala, asezati telina si turnati o cantitate generoasa de ulei de masline, cat sa aveti un deget de ulei sub telina. Adaugati multa sare de mare, boabe de piper, cimbru si rozmarin, proaspete, cateva capatani mari de usturoi, taiate in doua, si jumatate de pachet de unt, taiat felii.
Bagati la cuptor, la foc mic, 150 de grade, cam la o ora dupa ce ati bagat in cuptor carnea. Din cand in cand, ungeti cu ajutorul unei linguri telina cu grasimea de pe fund. Macar de doua, trei ori. Cand este moale si de o culoare auriu caramelizat spre maro, telina este gata. Taiati eventualele parti arse, ca sa nu stricati culoarea piureului. Taiti bucati, mixati, asezonati cu sare, piper, zeama de lamaie iar la final adaugati putin unt pentru extra cremozitate.
Prezentare:
Puneti piure in farfurii si coastele de vita desupra. Strecurati sosul ramas in cocota si adaugati peste carne. Decorati cu cateva frunze de salata.
Un vin rosu pe la 15 – 18 grade completeza treaba! Enjoy!
TAGS
vita la cuptor, retete bonfood, coaste de vita la cuptor, reteta coaste de vita la cuptor cu piure de telina coapta, vita slow cooked, slow cooked beef, reteta coaste de vita, reteta telina coapta, vita la cuptor cu legume, coaste de vita retete, reteta de iarna, carne la cuptor
O minunatie!