Lipie cu susan
Lipia cu susan are multe variante, ce variaza in functie de ingrediente si coacere. In mare, poate fi foarte subtire si umflata (cunoscuta ca lipie libaneza) sau mai groasa (cunoscuta ca lipie turceasca), asemanatoare cu painea. Lipia subtire este foarte buna cu mancare orientala, humus in special, dar este mai greu de pastrat pentru ca se usuca. Lipia cu susan cu consistenta de paine este minunata calda si se pastreaza fara probleme cateva zile. Oricum, o paine sau o lipie calda, facuta in casa, face minuni cu orice mancare si aduna oamenii in jurul mesei… In plus, dincolo de posibilii aditivi din faina, nu contine conservanti sau alte substante chimice care umplu etichetele.
Ingrediente pentru lipie cu susan facuta in casa
Aveti mai jos ingredientele de baza pentru lipie cu susan. Daca simtiti ca mai trebuie o lingura de faina sau cateva de apa, nu va cramponati in cantitatile acestea. Pot aparea mici variatiuni in functie de tipul si umiditatea fainii sau perceptia fiecaruia.
- 500 g faina, orice tip aveti la indemana
- 4, 5 g drojdie uscata (aproximativ doua lingurite rase)
- 5 linguri de susan
- 300 ml apa
- 2 lingurite de sare
- ulei de masline
Cum facem lipia cu susan
Cel mai important aspect cand faci paine / lipie este sa lasi drojdia sa isi faca treaba. Adica sa lasi aluatul sa creasca linistit, la caldura, fara sa il deranjezi.
Amestecati faina, apa, sarea, o lingura de susan si drojdia pana obtineti un aluat omogen. Faceti din el o minge, presarati putina faina pe ea ca sa nu se lipeasca si lasati intr-un castron mare, acoperit cu folie de plastic, la caldura. Caldura = lasati un ochi aprins la aragaz si castronul langa aragaz.
Lasati sa creasca minim o ora. Aluatul trebuie sa isi dubleze, ideal tripleze volumul. Cand vedeti aluatul pentru lipie cu susan frumos crescut, incepeti a doua etapa:
- Taiati o bucata de hartie de copt de marimea gratarului cuptorului
- Pe un blat de lucru, presarati putina faina si scoateti aluatul pe acesta. Intindeti aluatul usor, cu varful degetelor, de la mijloc catre exterior. Incercati sa ii dati o forma ovala, care sa incapa usor pe gratar (la aceasta cantitate de faina, ocupa cam jumatate din suprafata gratarului). Blatul trebuie sa aiba o grosime de maxim 1 cm.
- Puneti foia de hartie pe gratar. Presarati doua linguri de susan pe toata suprafata. Transferati blatul pe hartie. Picurati doua, trei linguri de ulei de masline peste blat si ungeti cu mana sau cu pensula pana acoperiti toata suprafata. Presarati restul semintelor de susan, pe toata suprafata. Lasati blatul inca o ora la caldura, acoperit, sa creasca.
- Incalziti cuptorul la temperatura maxima, fara ventilator
- Coaceti lipia cam 10 minute, pana devine rumena. Stati cu ochii pe ea, se poate arde foarte repede
- Scoateti din cuptor cu tot cu gratar si lasati-o 10 – 15 minute sa se raceasca, inainte sa o atacati
lipie cu susan, reteta lipie cu susan facuta in casa, lipie marocana, lipie de casa, lipie libaneza, reteta lipie de casa cu susan pentru humus si alte aperitive, lipie cu seminte de susan, lipie cu mac, lipie cu mac si susan, reteta de paine facuta in casa, retete bonfood,
Supeeer! Avem ce face daca tot stam in casa…
A mea nu prea a crescut.. ce faina e recomandata?
Daca folosesti doar faina alba, 550 sau 650. Celelalte tipuri de faina (integrala, secara, 000 etc.) cresc mult mai greu, intr-adevar.
As face ai eu dar de unde drojdie.
Arată Grozav!!!