Lipie cu susan
Lipia cu susan are multe variante, ce variaza in functie de ingrediente si coacere. In mare, poate fi foarte subtire si umflata (cunoscuta ca lipie libaneza) sau mai groasa (cunoscuta ca lipie turceasca), asemanatoare cu painea. Lipia subtire este foarte buna cu mancare orientala, humus in special, dar este mai greu de pastrat pentru ca se usuca. Lipia cu susan cu consistenta de paine este minunata calda si se pastreaza fara probleme cateva zile. Oricum, o paine sau o lipie calda, facuta in casa, face minuni cu orice mancare si aduna oamenii in jurul mesei… In plus, dincolo de posibilii aditivi din faina, nu contine conservanti sau alte ingrediente care umplu etichetele.
Ingrediente pentru lipie cu susan facuta in casa
Aveti mai jos ingredientele de baza pentru lipie cu susan. Daca simtiti ca mai trebuie o lingura de faina sau cateva de apa, nu va cramponati in cantitatile acestea. Pot aparea mici variatiuni in functie de tipul si umiditatea fainii sau perceptia fiecaruia.
- 500 g faina, orice tip aveti la indemana
- 4, 5 g drojdie uscata (aproximativ doua lingurite rase)
- 5 linguri de susan
- 300 ml apa
- 2 lingurite de sare
- ulei de masline
Cum facem lipia cu susan
Cel mai important aspect cand faci paine / lipie este sa lasi drojdia sa isi faca treaba. Adica sa lasi aluatul sa creasca linistit, la temperatura camerei, fara sa il deranjezi.
Amestecati faina, apa, sarea, o lingura de susan si drojdia pana obtineti un aluat omogen. Faceti din el o minge, presarati putina faina pe ea ca sa nu se lipeasca si lasati intr-un castron mare, acoperit cu folie de plastic, la temperatura camerei.
Lasati sa creasca cam o ora, pana incepe sa faca bule de aer. Aluatul trebuie sa isi cam dubleze, volumul. Cand vedeti aluatul pentru lipie cu susan frumos crescut, incepeti a doua etapa:
- Alegeti o tava potrivita, ceeva mai mica decat cea a cuptorului. Taiati o bucata de hartie de copt si intindeti-o in tava.
- Stropiti cu ulei de masline si presarati seminte de susan.
- Rasturnati aluatul in tava, cu ajutorul unei spatule de silicon. Stropiti cu ulei de masline si intindeti cu varful degetelor, pe toata suprafata tavii. Blatul trebuie sa aiba o grosime de maxim 2 cm.
- Lasati blatul sa creasca, acoperit. Poate sa dureze intre 30 – 60 de minute in functie de temperatura, cantitatea de drojdie, tipul fainii si gradul de hidratare. Nu faceti gogosi asa ca nu asteptati sa isi tripleze volumul. Dar e important sa se umfle frumos.
- Mai stropiti cu putin ulei de masline si presarati susan dupa plac, pe toata suprafata.
- Sa aveti cuptorul incalzit la 220 de grade, fara ventilator.
- Coaceti lipia cam 10 minute, pana devine rumena, aurie, cu varfuri maro. Stati cu ochii pe ea, se poate arde foarte repede.
- Scoateti din cuptor cu tot cu gratar si lasati-o 10 – 15 minute sa se raceasca, inainte sa o atacati
lipie cu susan, reteta lipie cu susan facuta in casa, lipie marocana, lipie de casa, lipie libaneza, reteta lipie de casa cu susan pentru humus si alte aperitive, lipie cu seminte de susan, lipie cu mac, lipie cu mac si susan, reteta de paine facuta in casa, retete bonfood,
Supeeer! Avem ce face daca tot stam in casa…
A mea nu prea a crescut.. ce faina e recomandata?
Daca folosesti doar faina alba, 550 sau 650. Celelalte tipuri de faina (integrala, secara, 000 etc.) cresc mult mai greu, intr-adevar.
As face ai eu dar de unde drojdie.
Arată Grozav!!!