Reteta calcan la gratar
Inainte sa cumparati calcanul (ca sa nu se strice in carucior cat va plimbati prin hypermarket), puneti in cos un spaclu. Da, un spaclu de zidarie. Cel de bucatarie costa cat un calcan mare si rezultatul este acelasi.
Calcanul este un peste fantastic, foarte gustos, foarte usor de pregatit. Exista multe retete dar, cred eu, multe au fost inventate din dorinta de varietate. Calcanul este fantastic fript pe gratar sau pe plancha, prajit in baie de ulei sau fiert in unt pentru o reteta mai selecta, cu cateva legume fine langa. Cel mai probabil o sa va bucurati de un calcan de crescatorie, cei pescuiti au devenit extrem de rari in Romania. Pe la colegii bulgari sunt sanse mai mari sa ii gasiti…
Revenind la calcanul pe gratar sau pe plancha (placa groasa de fonta, sub care se face focul) – daca vreti sa pregatiti calcanul intreg, va sfatuiesc sa va limitati la unul de maxim doua kilograme. Mai mare de atat, devine foarte greu de gestionat – de intors si de pregatit in profunzime fara sa il ardeti.
Daca este prima oara cand pregatiti calcan si nu vreti dureri de cap (mai ales daca vreti sa il transati), cereti vanzatorului de la piata sau de la hypermarket sa il curete de mate si sa il transeze.
Cum pregatim calcanul la gratar
Asadar, cu calcanul intreg, curatat de mate, treceti la treaba. Dupa ce il spalati, presarati cu multa sare de mare si lasati-l pe o farfurie cateva zeci de minute, sa isi ia putina sare. Stergeti apoi bine cu servetele de hartie. Ungeti cu ulei de masline si sarati din nou.
Se presupune ca intre timp ati facut focul si ati incins gratarul / plancha. La doua kilograme, calcanul are 4 -5 cm la mijloc. Zece minute pe fiecare parte, la un jar mediu spre mare ar trebui sa produca un calcan perfect pregatit. Provocarea consta in intoarcerea acestuia, pentru care va trebuie spaclul mai sus mentionat si un cleste de bucatarie, pe care se presupune ca il aveti in bucatarie daca vreti sa bucatariti retete de pe acest site. Cleste metalic, cu capete de silicon dur (de obicei negru, cele colorate rezista la temperaturi mai mari dar sunt moi si pierdeti marfa intre tigaie / gratar si farfurie…).
Calcanul la garatar se potriveste perfect cu cartofi noi prajiti in baie de ulei si mujdei de usturoi tanar. Daca vreti insa ceva mai fin si delicat, asparagusul pe gratar face treaba.
Aveti aici si alte retete cu calcan: