Storceag de sturion, reteta buna
I-am spus storceag de sturion, reteta buna, pentru ca face parte dintre acele retete mult disputate, despre care toata lumea crede are reteta originala. Undeva acolo, intre supa si ciorba, storceagul are locul sau bine meritat.
Prin Delta, oamenii au fost mai tot timpul saraci. Ca si prin alte zone, dealtfel. Retetele bune au avut la baza ingrediente crescute sanatos, din care valorificau tot ce se putea. In cazul nostru, acreau storceagul de sturion cu zer de lapte. Nu pentru ca era o delicatesa si pentru ca se adaptau, valorificau.
Asa ca va povestesc cum am facut eu si a fost tare buna.
Este important sa folositi si capul pestelei, ca sa dati gust supei.
Un sturion de 1,5 kg face o ciorba suficienta pentru minim 8 persoane.
Spalati bine bine pestele cu apa rece, cu buretele de vase, pana dispare toata mazga lipicioasa de pe el.
Puneti la fiert, in 5 litri de apa, capatana, coada si aripioarele. Impreuna cu jumatate de telina radacina, doua cepe taiate in jumatate si doi morcovi. Lasati sa fiarba la foc mic, vreo 30 de minute.
Intre timp, caliti intr-o oala mai mare doua cepe mari, tocate marunt, in ulei de masline. Adaugati doi morcovi rasi si o jumatate de telina radacina, tot rasa. Caliti totul, adaugati cativa cartofi taiati in bucati mari si turnati deasupra zeama in care a fiert capatana. Lasati jumatate de ora la fiert, la foc mic, sa se inmoaie legumele. Dupa primele 20 de minute, adaugati restul pestelui, taiat in bucati mai mici. Asezonati cu sare si piper.
Amestecati intr-un bol trei galbenusuri cu 200 ml smantana de gatit si doua legaturi de marar tocat marunt. Adaugati incet zeama cu polonicul si amestecati. Opriti focul si turnati amestecul peste ciorba. Gustati si asezonati din nou, dupa gust.
Cand o mancati, asezonati lamaie dupa gust.
Enjoy!