Ciorba de perisoare
Asa cum am mai scris, cand fac ciorba de perisoare, folosesc un amestec perfect atat pentru chiftele cat si pentru ardei umpluti. Daca tot murdaresc vasele si ustensilele, macar sa am mancare pentru cateva zile.
Ingrediente pentru ciorba (bors) de perisoare
Am scris AICI care sunt ingredientele pentru perisoare / ardei umpluti / chiftele.
Pentru o ciorba de perisoare zdravana, va trebuie:
- 750 g carne plus legume, conform retetei de ardei umpluti
- 2 legaturi de leustean proaspat, tocat; nu aveti, uscat, isi face treaba
- cativa cartofi, taiati in cubulete
- doua cepe, tocate
- un ardei gras, tocat in cubulete
- doua fire de telina apio, tocate marunt
- un sfert de telina radacina, tocata in cubulete mici
- doi, trei morcovi tocati in cubulete
- trei litri de bors
- trei litri de apa calda
- o radacina de patrunjel
- o radacina de pastarnac
Intr-o oala mare (10l), la foc mediu, incepeti sa caliti ceapa, cateva minute, apoi adaugati restul legumelor, inclusiv radacinile intregi de pastarnac si patrunjel. Amestecati din cand in cand si dupa vreo zece minute adaugati apa calda. Lasati sa fiarba cu capac jumatate de ora, la foc mediu.
Udati mainile si formati perisoarele. Puneti la fiert dupa ce a trecut jumatate de ora.
Puneti borsul la fiert, pana da in colocot, apoi lasati sa se limpezeasca cateva minute.
Tocati leusteanul marunt, inclusiv tijele. Puneti partea cu tije la fiert. Dupa ce au fiert perisoarele cam jumatate de ora, adaugati borsul si asezonati cu sare si piper. Mai lasati cateva minute la fiert, opriti focul, adaugati restul leusteanului tocat si lasati ciorba cu capac cateva minute, sa preia aroma leusteanului.
Enjoy! O paine cu maia s-ar potrivi perfect!