Reteta supa crema de praz cu cartofi
Necesar pentru 4 portii:
- 1 ceapa mare
- 2 fire groase de praz, partea alba
- 1 cartof mare (cartof alb pentru salata sau copt, ca sa fiti sigur ca nu e malaios)
- ½ litru stoc de legume (ideal este stocul facut ca AICI, dar in lipsa fierbeti intr-un litru de apa, jumatate de ora, ce legume aveti prin frigider: telina, morcovi, jumatatea verde de la praz, ceapa etc. si folositi zeama la supa crema de praz). Daca nu le fierbeti separat, vor fi prea multe legume in supa, prea groasa, cu alt gust decat de praz…
- 1 lingura de unt, sare, piper, ulei de masline.
- Smantana dulce (200 ml), untul si parmezanul (cateva linguri cu varf) sunt optionale, tin de post, dieta samd. Dar aduc gust, aroma si onctuozitate.
Tocati ceapa, prazul si cartoful in cubulete. Caliti ceapa in unt cu ulei de masline cateva minute, adaugati prazul si cartoful, caliti alte cateva minute si acoperiti cu stocul de legume.
Acoperiti si lasati sa fiarba la foc mic 30 – 40 de minute.
Mixati, treceti printr-o sita si puneti la loc pe foc. Asezonati cu sare, piper si daca vreti cu smantanta si parmezan.
Cateva crutoane cu usturoi isi fac treaba si completeaza bine supa dar daca vreti o portie de prospetime adaugati cateav felii de castravete si picurati putin ulei cu chili.
Atentie! Cartoful face diferenta dintre o supa cu gust de mamaliga si una cremoasa, mai ales daca mergeti pe varianta fara smantana! Cautati cartofi pentru salata sau copt (de obicei la saculeti de 2,5 kg).
supa crema de praz cu cartofi, supa crema de praz de post, supa crema de praz cu legume, retete de post, supa de post, supa crema de post, retete bonfood, supa de praz, supa crema de praz cu smantana, supa crema de praz reteta de post, supa crema de prazu cu crutoane
Arata foarte bine! De incercat!