Antricot de vita la gratar
Cand va doriti un antricot de vita la gratar, alegeti intotdeauna unul cu grasime, marmorat pe toata suprafata. Firicelele acelea de grasime sunt garantia gustului si a texturii. Folositi un grill greu (adica de fonta, unul subtire o va arde), fie gratarul cu jar.
Carnea trebuie sa fie la temperatura camerei, stearsa cu servetele de hartie si unsa cu putin ulei de masline.
Pe grill sau jar, friptura de vaca se pregateste la foc mare. Se intoarce de cateva ori (de 2 x 2, la 90 de grade) ori daca vreti sa iasa cu patratele pe ambele fete.
La 2 cm grosime, pe foc mare, in maxim 8 minute ar trebui sa fie gata. Daca o frigeti prea tare, devine talpa. In orice caz, mai bine mai cruda decat uscata. Oricum, lasati putin carnea pe farfurie sau pe tocator inainte sa o taiati, sa isi termine procesul termic si sa capteze toate sucurile. “Teoria” spune sa o lasati sa se odihneasca o perioada egala cu cea de preparare. Nu mi se pare neaparat necesar dar, cateva minute, obligatoriu. Daca este frig, faceti gratar afara etc. incercati sa o pastrati pe o farfurie plasata pe ceva cald – o oala cu apa calda.
Asezonati carnea dupa ce o luati de pe foc cu sare de mare (fulgi / fleur de sel), piper, fulgi de ardei iute, ulei infuzat cu chili. Dupa gust! O salata verde o insoteste perfect! La fel si un vin rosu!
In cazul acestei retete, uitati de durate exacte. In functie de foc, tigaie, grosimea, textura si grosimea carnii, rezultatele pot varia foarte mult. La a doua friptura, de aceeasi grosime, o sa cunoasteti mai bine algoritmul care vi se potriveste.
Enjoy!