Ratatouille, reteta fantastica de ghiveci de legume
Ratatouille, reteta fantastica de ghiveci de legume, este o opera de arta nu tocmai greu de facut dar care va rasplateste toate simturile. Poate avea multe variante de forma, gust si aspect. Evident, “reteta clasica” are atat de multe variante incat vorbim acum pur si simplu despre o reteta care mie imi place foarte mult si pe care v-o recomand cu mare caldura.
Aceasta reteta de ghiveci, o reteta frantuzeasca dusa la urmatorul nivel, se pregateste de obicei in sezon, cand exista toate culorile de dovlecei, vinete bine coapte si rosii gustoase.
Sa facem ghiveci de legume!
Va trebuie dovlecei de trei culori, clasici, galbeni, zucchini si vanata. Eventual si felii de rosii. Toate cu diametru asemanator si toate taiate in felii subtiri, egale. Acum, modul in care le intercalati, e o chestiune de rabdare, estetica si contrast.
Vorbim acum despre sos, aici e nebunia. Curatati cateva rosii gustoase de piele, taiati in cubulete si pineti intr-o sita, sa se scurga zeama in exces. Puneti pulpa intr-un mixer. Adaugati cativa catei de usturoi si cateva fileuri de ansoa. Mixati bine. Dupa, asezonati cu sare de mare, piper si adaugati cateva linguri de parmezan ras. Amestecati cu o spatula. Daca nu aveti timp sau chef sau rosii bune, folositi un bulion de buna calitate. Uitati de mixer, folositi un storcator de usturoi pentru ansoa si usturoi.
Incalziti cuptorul la 200 de grade, fara ventilator. Alegeti o tava nu foarte inalta, eventual puneti o hartie de copt in ea ca sa puteti scoate felii frumoase. Ungeti hartia de copt cu ulei de masline, turnati sos, cam jumatate de centimetru. Incepeti apoi sa asezati frumos feliile de legume, intr-o pozitie cat mai verticala posibil, altfel veti umple tava rapid si la final veti avea putina mancare. Alternati feliile cum v-am spus mai sus ori dupa fantezia proprie.
La momentul acesta aveti doua optiuni, fie turnati sos si deasupra, fie nu. Daca turnati, se strica putin aspectul final. Oricum ati face, nu faceti ciorba, adaugati sos doar cat sa hidratati legumele. Daca ati pus si felii de rosii, mai bine nu mai puneti sos deasupra. Stropiti cu ulei de masline si bagati la cuptor pentru vreo 40 de minute. Important este sa scada sosul iar legumele sa fie patrunse.
Scoateti din cuptor si lasati sa se odihneasca zece minute inainte sa incercati sa taiati felii.
Mancati ca atare, ori langa un file de peste sau un piept de pui la gratar.
Enjoy!