Flan de vinete cu sos de ardei copti
Flan de vinete cu sos de ardei copti este o reteta destul de complicata ca volum de munca dar care rasplateste pe deplin la degustare. Daca ai deja ardeii copti si vinetele coapte, poti face si doua portii, de placere. Daca faci totul de la zero, trebuie sa pregatesti macar sase portii ca sa merite efortul si costul gazului / curentului :). In orice caz, este o reteta vegetariana cu vinete, greu de egalat.
Ai nevoie de vinete coapte si de ardei kapia copti. Poti sa le frigi pe gratar, pe placa sau la cuptorul electric (cel pe gaz nu livreaza suficienta caldura), pe etajul de sus, sub grill, la temperatura maxima (280 grade C).
Important este sa ai ardei copti si vinete coapte. Ardeii, presarati cu sare si acoperiti jumatate de ora, apoi curatati de piele si de seminte. Vinetele, curatate de piele, de grosul semintelor si puse la scurs.
Sosul de ardei
Caliti doua cepe medii, tocate marunt, in cateva linguri de ulei de masline. Cand devine ceapa aurie, adaugati 5 -6 ardei copti, tocati grosier. Mai caliti zece minute, la foc mic. Adaugati neaparat la final si zeama ramasa dupa ce ati curatat ardeii, asezonati cu sare si piper si opriti focul. Puneti intr-un vas inalt si obtineti o crema, folosind un blender. Gustati si asezonati dupa gust. Daca ati facut prea multa, sa va felicitati singuri! Puneti in borcane mici, fierbeti la bain marie 20 de minute si o sa aveti o minunatie de sos de ardei copti pentru viitor.
Flan de vinete
Tocati vinetele ca pentru salata. Pentru o cana de vinete, va trebuie un ou.
Bateti ouale, amestecati cu vinetele, asezonati cu sare si pieper, adaugati branza Compte rasa si amestecati bine. Trebuie sa aveti cuptorul incins la 200 de grade, fara ventilator.
Acum depinde daca aceasta reteta este gustare sau fel principal si de cum o prezentati si tipul farfuriilor. Si de ce forme aveti la dispozitie. Oricare ar fi, ungeti cu ulei de masline, umpleti cu vinete, radeti deasupra Compte si bagati la cuptor. Daca ati bagat in forme de appx. 3 cm grosime (vinetele), lasati la cuptor cam 25 de minute. Daca sunt mai inalte, lasati mai mult, spre 40 de minute, dar cat sa creasca putin, sa nu le prajiti! Nu trebuie sa fie rumenite.
Flan de vinete – fel principal
Cum scriam mai sus, cantitatea si prezentarea tin cont de tipul retetei, gustare sau fel principal. Atentie, vorbim de ingrediente extrem de satioase. Pentru fel principal, va trebuie si cateva fire de sparanghel fiert cateva minute, crocant.
Cu o lingura, puneti pasta de ardei in farfurie si distribuiti frumos, executand cercuri. Adaugati vinetele apoi firele de sparanghel. Eventual stropiti cu putin ulei de masline. Daca este fel principal, adaugati si o salata verde cu lamaie.
Enjoy!