Sos pesto
Nu poti sa vizezi la ceva mai aromat pe niste rosii adevarate si / sau pe o mozarella / burrata decat la un sos pesto. Un clasic inca in viata, unul dintre cele mai simple si aromate sosuri!
Reteta sos pesto proasptat, facut in casa
Puteti sa cumparati sos pesto ori sa il faceti acasa daca sunteti in sezon si aveti busuioc proaspat. Exista doua certitudini. Orice sos pesto facut in casa o sa va coste de zece ori mai mult decat cel cumparat (Barilla, Mega Image, Panzani. Lidl etc.). Orice sos pesto facut in casa, fara conservanti si cu ingrediente de buna calitate va fi mai bun decat orice sos cumparat.
Cantitati: treaba cu cantitatile la sosul pesto este una discutabila, depinde de multe variabile: tipul busuiocului, cat de vechi este parmezanul, ce aroma va place mai mult samd. Sa simplificam:
In vasul unui mixer, aruncati o mana zdravana de busuioc (frunze si tije), 100 grame de parmezan bun, 100 grame muguri de pin usor prajiti intr-o tigaie, putina sare de mare (parmezanul este foarte sarat), piper, cativa catei de usturoi romanesc (catei d’aia de la tara, altfel unul chinezesc este suficient dar strica gustul cu iuteala tampa) si o ceasca de ulei de masline, cam 100 ml. Mixati bine. Daca se blocheaza rotorul mixerului (merge in gol pentru ca pasta este prea groasa), adaugati fara mila ulei de masline pana obtineti o pasta cremoasa. Puteti sa faceti treaba asta si cu un mixer vertical, folositi mai putin ulei. Gustati! Dupa gust, puteti sa mai adaugati oricare dintre ingredientele de mai sus. Daca credeti ca se potriveste cu ce il mancati, puteti sa daugati si putina zeama de lamaie.
Ce nu folositi din sos, pastrati intr-un borcan la frigider. Acoperiti cu ulei de masline si se pastreaza vreo doua saptamani absolut perfect. Poate fi mancat si dupa doua luni dar nu mai este la fel de bun, incepe incet incet sa oxideze.
Aveti AICI o reteta de paste cu pesto, rucola si spanac pe care v-o recomand cu caldura.