Supa crema de ciuperci
Imediat ce vine vremea rece incepe sa revina si sezonul supelor crema mai consistente, asa ca astazi povestim despre supa crema de ciuperci champignon, delicioasa, super cunoscuta si foarte usor de facut.
Ingrediente pentru 4 portii sanatoase de supa crema de ciuperci
- 500 g ciuperci, curatate si tocate grosier
- 1 litru supa de pui, de vita sau de legume
- doua cepe tocate grosier
- cateva ramurele de cimbru si rozmarin, proaspete
- sare, piper, ulei de masline
- o lingura zdravana de unt
- optional, doi cartofi albi sau 200 ml smantana dulce pentru gatit
Supa crema de ciuperci este ideala ca reteta de post sau vegetariana. Asa ca alege optiunile in functie de ceea ce iti doresti.
Cel mai bine este sa folosesti supa de pui, este mai dulce si se potriveste de minune cu ciupercile. Mai rafinata, cea de vita este de asemenea foarte buna dar daca doresti o reteta de post sau vegetariana, supa de legume (reteta si intrebuintarile AICI) este perfecta. Daca nu ai nici supa de legume, foloseste cateva bucati mari de morcovi, doua cepe mari si cateva bucati mari de telina radacina, pe care le fierbi odata cu ciupercile dar le scoti inainte sa mixezi.
Pentru a obtine o supa cremoasa si consistenta, in functie de optiunile de mai sus, poti sa folosesti doi cartofi sau smantana pentru gatit.
Reteta supa crema de ciuperci
Taie 20, 30 de felii subtiri de ciuperci si prajeste-le la foc mare intr-o tigaie tip wok, pana devin aurii / maronii. Pastreaza pentru a decora farfuriile. In aceeasi tigaie poti face niste crutoane de paine – taie cubulete de paine, stropeste cu ulei de masline si sare de mare, prajeste al foc mare cateva minute, amestecand des, pana devin aurii.
Caleste ceapa intr-o oala, in ulei de masline, pane devine aurie, adauga ciupercile si aromaticele tocate, caleste cateva minute la foc mare si adauga supa (daca nu ai, legumele in bucati mari si apa calda). Daca mergi pe varianta vegetariana, adauga si cartofii taiati in cubulete mici. Lasa la fiert, la foc mic, cu capac, jumatate de ora. Mixeaza bine si dupa plac (poti face supa super fina sau poti lasa bucatele mici de ciuperci, fiecare dupa gustul propriu). Adauga o lingura zdravana de unt, amesteca bine si pune in farfurii. Sau, pune oala la loc pe foc, asezoneaza bine cu sare si piper, adauga smantana lichida si da intr-un fiert. Cum ti-e pe plac!
Decoreaza farfuriile cu feliile de ciuperci, ceapa verde tocata, crutoane, ce ai la indemana si iti face pofta.
Enjoy!