Sos aioli cu sofran
Langa un peste prajit, un sos cu usturoi este oricand binevenit, asa ca astazi mergem la nivelul urmator si povestim despre sos aioli cu sofran.
Sosul aioli este in principiu o maioneza cu usturoi iar ingredientele sunt dictate de gustul personal.
Ingrediente pentru sos aioli su sofran
Pentru maioneza va trebuie un galbenus de ou, o lingurita de mustar, lamaie, sare si ulei, cam 150 ml (ulei neutru, floarea soarelui, rapita etc.).
Pentru sos aioli, galbenusul, in principiu fara mustar, lamaie sau otet, sare, uleiul si doi catei de usturoi.
Multa lume se intreaba conform cautarilor de pe Google “cum fac maioneza” sau “maioneza rapida”. Si asta pentru ca exista si varianta rapida de maioneza sau sos aioli. Aceasta varianta pentru puturosi presupune insa ca folositi inclusiv albusul oului. Puneti toate ingredientele in borcanul unui blender vertical. Incercati sa prindeti sub lama tot usturoiul. Porniti blenderul si in cateva secunde totul se va incepe sa se transforme in maioneza. Nu miscati / nu ridicati blenderul! Dupa jumatate de minut, incepeti sa ridicati foarte incet blenderul, milimetru cu milimetru. Cand lamele ajung la suprafata maionezei opriti-va, e gata.
Varianta clasica este cea in care muncesti cu telul. Din motive de textura o prefer, dar si pentru ca prefer gustul autentic, fara albus.
Asadar, pentru sosul aioli cu sofran, puneti intr-un bol galbenusul, usturoiul zdrobit, putina sare, si trei, patru fire de sofran; amestecati bine si incepeti sa adaugati uleiul, la inceputi in serii de cateva picaturi, apoi, cand incepeti sa aveti mai mult continut in bol, cate o lingura. Din cand in cand, adaugati cateva picaturi de zeama de lamaie, ajuta emulsia. Asezonati cu sare dupa gust. Puteti sa adaugati si otet, aciditatea acestuia mai taie din grasimea uleiului.
Combinatia cu sofran este grozava, este un sos pentru peste rafinat si satios.
Daca va este deja pofta, va recomand reteta ACEASTA de file de pastrav cu dovlecei si sos aioli cu sofran.
Enjoy!
Delicioso :))