Cartofi gratinati
Oricine a gustat macar o data cartofi gratinati in Franta, si-a dorit sa poata reproduce reteta acasa. Aceasta nu este dificila dar merita sa hraniti mai multi oameni daca tot murdariti vasele. De asemenea, reteta are multe variante, fiecare dintre ele fiind cea “originala” in functie de zona. Eu am una relativ proprie, dupa gustul meu si mai usor de realizat.
Ingrediente pentru cartofi gratinati
Daca nu mancati doar cartofi gratinati ci ii folositi ca si garnitura langa o friptura sau un peste, reteta este suficienta pentru minim opt portii. Oricum, sunt foarte buni si a doua / a treia zi, incalziti la microunde, la cuptor sau in tigaie, in putin unt.
- 2 kg cartofi pentru fiert
- 400 ml smantana lichida
- 5 fileuri de ansoa
- 150 grame de parmezan ras
- 10 catei mari de usturoi
- unt
- sare, piper, ulei de masline
- o mana de aromatice proaspete, tocate marunt: cimbru, salvie, rozmarin
Cum facem cartofi gratinati
Folositi robotul sau o razatoare si feliati cartofii, curatati de coaja. Felii cat mai subtiri. Puneti cartofii intr-un bol mare, adaugati smantana si usturoiul stors. Folositi storcatorul de usturoi si pentru fileurile de ansoa. Adaugati aromaticele, cam trei sferturi din parmezan, sare si piper dupa cum apreciati si cunoasteti sarea pe care o folositi. Tineti cont ca parmezanul si ansoa sunt sarate. Amestecati bine toate ingredientele, cu grija sa dezlipiti feliile de cartofi.
Uitati-va la continutul bolului si cautati o tava in care sa il varsati, obtinand o grosime de 3 – 4 cm.
Incalziti cuptorul la 200 de grade, fara ventilator.
Ungeti tava cu unt, varsati continutul in aceasta si asezati cu grija cartofii, sa nu ramana goluri. Decupati dintr-o folie de hartie de copt o bucata cat interiorul tavii si acoperiti cartofii. Bagati la cuptor 20 de minute.
Dupa 20 de minute, scoateti folia de hartie si presarati restul parmezanului. Mai lasati la cuptor 10, 15 minute, pana se rumeneste frumos parmezanul. Incercati cartofii cu o furculita, sa fie bine patrunsi.
Daca vreti sa taiati felii frumoase, lasati la racit, la temperatura camerei, minim o jumatate de ora. Daca nu conteaza aspectul, atacati imediat!
Enjoy!
Cum scriam mai sus, aceasta este o reteta dupa gustul personal, rapida si eficienta caci poate reprezenta un fel de mancare in sine, dar si delicata caci nu are gusturi puternice si poate sa insoteasca aproape orice tip de carne sau peste. Dar puteti oricand sa incercati si cartofi gratinati cu branza, cu bacon sau cu cascaval. Va incurajez sa incercati si reteta ACEASTA de cartofi la cuptor cu branza raclette si rosii.