Pulpa de rata si piure cu trufe
Oricand va ganditi la o reteta plina de fente si savoare in sezonul rece, incercati o pulpa de rata si piure cu trufe. Este o combinatie atat de buna, de cremoasa, gustoasa, satioasa si plina de arome incat este greu de egalat.
O sa va povestesc curand si despre reteta de canard confit, abordarea frantuzeasca a pulpelor de rata fierte lent in grasimea proprie.
Reteta se bazeaza pe pulpele de rata, piureul si sosul cu aromatice si parmezan. Iata lista, ca sa va pregatiti din timp!
Ingrediente
Trebuie sa pregatiti reteta aceasta pentru 4 – 6 persoane ca sa stiti de ce munciti si spalati vase 🙂
Sos: vreo 6 catei de usturoi striviti, vreo 10 frunze de salvie, o mana de parmezan ras, o cutie de smantana dulce (200g)
Pentru pulpe, multi catei de usturoi striviti si ramurele de cimbru proaspat
Piure: cartofi albi pentru piure sau pentru salata, pasta de trufe gasiti acum destul de usor, cautati pe google si se rezolva, au fost listate variante inclusiv pe emag.
In rest, sare buna de mare, piper, ulei de masline, unt.
Abordare pentru pulpa de rata si piure cu trufe
Spalati bine pulpele si uscati-le la fel de bine. Sa fie calde, la temperatura camerei. Frecati bine cu sare si piper. Asezati-le intr-o tava, cu pielea in sus, astfel incat sa nu se suprapuna. Adaugati ulei de masline, sau, daca aveti, untura de rata. Aveti grija sa existe ulei / untura sub pulpe, altfel de lipeste carnea de tava. Introduceti la cuptor, la temperatura mica (150 grade). Dupa vreo ora, pielea se va fi rumenit usor iar in tava veti avea o cantitate generoasa de untura. Intoarceti pulpele. Repetati operatiunea de cateva ori. Toata povestea dureaza vreo 4 ore. La final, pulpele trebuie sa ramana cu pielea in sus, ca sa se rumeneasca bine. Eventual mariti temperatura sau porniti ventilatia, in ultima jumatate de ora.
Piure: fierbeti cartofii, taitati in cubulete mici / felii subtiri, cum va este mai usor, cu putin sare, la foc mic. Apa cat sa ii acopere. Dupa ce se inmoaie, scurgeti apa, adaugati unt si sare, omogenizati folosind un zdrobitor de cartofi, apoi adaugati pasta de trufe si amestecati usor. Atat, nu omogenizati, veti obtine o pasta gri, cam urata.
Sosul: Intr-o tigaita, incalziti cateva linguri de ulei de masline. Adaugati cateii zdrobiti de usturoi si frunzele de salvie, la foc mediu. Inclinati tigaia din cand in cand, sa acoperiti ingredinetele cu ulei. Dupa vreo doua, trei minute, scoateti cu grija frunzele de salvie pe un servetel de hartie. Si cateii de usturoi, ii puteti arunca. Adaugati smantana, asezonati cu sare si piper si lasati sa dea in clocot. Opriti focul si, folosind un tel, incorporati parmezanul. Amestecati bine, sa se topeasca parmezanul, pan aobtineti un sos gros, cremos.
Folositi o forma de bucatarie, rotunda sau patrata, pentru a aseza frumos piureul pe farfurie. Puneti pulpa langa, turnati putin sos peste cartofi si decorati cu ceva verdeata si frunzele de salvie prajite (atentie ca sunt casante).
Bucurati-va!
Daca va place mult si vreti o alta reteta delicioasa si plina de fente, incercati ficat de rata prajit cu piure cu trufe.