Ficat de rata prajit, cu piure si trufe
Din nou abordam un ingredient delicios si vorbim despre retete cu trufe, mai exact ficat de rata prajit cu piure si trufe. Gasiti AICI mai multe retete cu trufe.
Va trebuie ficat de rata sau de gasca, cartofi, pasta de trufe, o smochina, o andiva, putina salata verde / rucola, ulei de masline, otet balsamic, sare, piper.
Piure: fierbeti cartofii, taitati cubulete de +/- 1 cm, cu putin sare. Apa cat sa ii acopere.. Ii puteti face piure sau lasa cubulete. Intr-un castron, asezonati cu sare si piper, ulei de masline, amestecati si adaugati pasta de trufe. Nu omogenizati, veti obtine o pasta gri, cam urata. Folositi o forma de bucatarie, rotunda sau patrata, pentru a aseza cartofii pe farfurie.
Décor: intr-o tigaie antiaderenta cu fund gros, prajiti putin la foc mediu sferturi sau jumatati de andiva – unse cu otet balsamic si asezonate cu sare si piper. La fel si smochina, dar unsa cu ulei si eventual cateva bobite de zahar brun.
Ficat: taiati cateva felii frumoase dintr-un lob, de grosimi egale. Daca faceti des foie gras, taiati cateva felii frumoase din fiecare ficat pe care il folositi si bagati-le la congelator, fiecare ambalata individual, in folie de plastic. Fiind foarte gras, ficatul nu ingheata puternic (are textura unei sunci de porc congelate) si poate fi prajit direct din congelator. Daca nu sunt ambalate insa individual, nicio sansa sa le dezlipiti fara sa le faramitati. Folositi tigaia de mai sus, dar la foc mare de data aceasta. Ficatul trebuie sigilat, maxim un minut, pe fiecare parte. La foc mic sau mediu se topeste.
Decorati dupa imaginatie si presarati cativa fulgi de sare de mare. Enjoy!