Paste carbonara cu guanciale
Spaghetele carbonara sunt o mancare oarecum comuna, atat prin case cat si prin restaurante dar astazi povestim despre reteta originala, paste carbonara cu guanciale.
Pentru o reteta reusita, sunt importante atat ingredientele cat si tehnica.
Sa povestim intai despre ingrediente, gusa de porc si branza pecorino sunt mai greu de procurat si fara ele nu va iese chiar reteta originala.
Ingrediente paste carbonara cu guanciale
Pentru 4 portii (este cantitatea maxima pe care o puteti pregati odata, pentru mai multe persoane devine complicat):
- 500 g paste Bucatini
- 500 g sunca guanciale
- 200 – 300 g Pecorino maturat
- 100 g parmezan de calitate
- 4 oua
- sare, piper
Adordare
Cum scriam mai sus, paste carbonara face toata lumea si nu sunt neaparat rele, dar reteta originala (ma rog, cu traditie, ca si “retete originale” sunt foarte multe pentru orice preparat :)) are gust mult mai bun si textura total diferita.
Foarte important este sosul, care trebuie sa fie cremos, nu doar gustos. El este in esenta grasime de porc, galbenus de ou si branza rasa, totul legat si emulsionat, inclusiv cu ajutorul amidonului din paste.
Guanciale este o bucata de sunca, reteta italieneasca realizata din gusa sau obraz de porc. Asezonata si maturata, dar nu afumata. Asadar, orice bacon sau sunca afumata din comert ati folosi, nu are nicio legatura cu ce vorbim noi.
Vizitati asadar un magazin cu produse italienesti pentru guanciale, branza pecorino veche, maturata si parmezan de asemnea maturat, minim 24 de luni.
Puteti sa folositi si spaghete sau alte paste care va plac dar bucatini au o textura robusta care se potriveste perfect cu reteta, cu sosul gros cremos.
Reteta bucatini carbonara cu guanciale
Puneti la fiert apa pentru paste, cu o lingura de sare.
Intr-o tigaie tip wok, la foc foarte mic, topiti sunca de porc, feliata si taiata franjuri, pana se rumenesc bucatelele. Amestecati destul de des, ca sa nu se lipeasca dar si ca sa se topeasca uniform. Scoateti pe servetele de hartie ca sa ramana crocante.
Cu cateva minute inainte, puneti pastele la fiert.
Fierbeti pastele jumatate din timpul indicat pe cutie. Transferati in tigaie, in grasimea ramasa, la foc mediu. Adaugati cate putina apa de la paste si asezonati cu piper. Amestecati destul de des ca sa nu se lipeasca pastele si la nevoie mai adaugati apa.
Intr-un bol, amestectati bine (cu un tel) un ou cu galbenusurile de la celelalte 3. Adaugati branza rasa si amestecati.
Puneti farfuriile pentru paste in cuptor, la 40 de grade sau pe o oala cu apa calda. Daca puneti pastele in farfurii reci, rezultatul nu va fi grozav.
Cand sunt gata fierte pastele din tigaie, luati de pe foc si adaugati amestecul de oua cu pecorino si parmezan. Amestecati permanent si mai adaugati cate putina apa la nevoie, ca sa obtineti un sos cremos si relativ subtire. Asezonati suplimentar, dupa gust, cu sare si piper.
Asezati frumos pastele in farfurii, presarati eventual inca putina branza rasa si bucatile prajite de guanciale.
Enjoy!