Lufar pe plita
Una dintre cele mai simple, rapide si eficiente metode de pregatire a pestelui este pe plita, asadar astazi despre lufar pe plita. Orice carne sau peste de buna calitate trebuie in general gatite simplu, ca sa fie valorificate. Lufarul este un peste foarte fin, foarte gustos, cu carne grasa si cremoasa iar plita il pune cel mai bine in valoare.
Gasiti lufar la Pescaderia, Fishtodoor sau Victoria Pescarita dar si in alte magazine fizice sau virtuale (online) mai putin cunoscute.
Lufarul este destul de scump, 40 – 70 ron / kg in functie de marime, dar este un peste de captura, nu de crescatorie!
Pregatirea pestelui pentru frigere
Acum, nu toata lumea are acasa sau in curte plita / plancha, asa ca puteti sa faceti treaba buna si cu o tigaie neaderenta. Diferenta este de grosime. Plita, care este de fapt o “tabla” foarte groasa de fonta, transmite mai puternic si mai rapid caldura, caramelizand mai bine grasimea. O tigaie prea subtire, pe un foc prea puternic, poate sa arda usor pestele.
Foarte importanta, in tot procesul de gatire, este pregatirea pestelui. Fata de carne, care trebuie in general sa fie la temperatura camerei, pestele poate fi pregatit si rece. Important este sa il spalati, sa il stergeti bine cu prosoape de hartie si sa il asezonati cu sare si ulei de masline. Nu faceti economie, uleiul vegetal nu completeaza si potenteaza gustul pestelui la fel de bine precum cel de masline.
Incalziti plita sau tigaia neaderenta la foc mediu spre mare. Daca pestele este mare si gros, are nevoie de timp mai mult pentru gatire, asa ca focul mediu este mai potrivit. Puneti pestele la fript. Fara ulei suplimentar, cel cu care ati asezonat pestele este suficient. Frigeti pana devine auriu / maroniu pe fiecare parte.
Merita sa mancati lufarul fara alte condimente, macar o data, ca sa va bucurati de gustul sau. Daca aveti la indemana mai mult, incercati evident si alte retete. Fie ca incercati abordari traditionale, precum lufar cu mamaliga si mujdei sau mai rafinate, cu condimente, la cuptor, o sa va placa!
Enjoy!