Legume la abur
Cand vorbim despre legume la abur ne gandim mai mult la o lista de sfaturi utile decat la o reteta in sine. Daca nu puteti manca legumele crude, gatirea la abur este probabil cea mai sanatoasa varianta. Este de asemenea si cea care potenteaza cel mai bine gustul acestora.
Cum spuneam, e bine sa mancati chestii crude, fructe si legume precum: sfecla, morcovi, dovlecei etc. Nu v-as recomanda insa cartofi, sparanghel, fasole, brocoli sau alte legume care v-ar face gura punga. Doar daca vreti sa urmati un program intensiv si agresiv de slabire.
Asadar: legumele la abur sunt sanatoase dar si foarte gustoase. Trebuie insa putin grija in prepararea lor. De la legume la abur pentru bebelusi, pana la o garnitura eleganta pentru carne sau peste, plaja este foarte larga dar trebuie aceeasi grija in abordare.
Atat din motive de sanatate (fiecare culoare reprezinta alte vitamine) cat si estetice, e bine sa combinati legume de culori diferite, cu texturi diferite.
Pe legumele simple (reteta de post sau vegetariana) puteti sa adaugati un sos de mujdei cu lamaie si mult ulei de masline care le va transforma intr-o reteta delicioasa.
Legumele garnitura trebuie in general pastrate natur (doar sare, piper, ulei de masline) ca sa puna in valoare carnea sau pestele. Evident, daca vreti sa traiti sanatos puteti sa mancati si carnea sau pestele fierte tot la abur. Dar pentru o reteta desavarsita, combinati mai multe gusturi, culori si texturi. Asadar, langa o friptura sau un peste fript, legume fierte la abur sunt o completare perfecta.
Cum abordam gatirea legumelor la abur
Combinatia de astazi: broccolini, cartofi, sfecla si conopida, perfecte pentru vita sau peste!
Cartofi: alegeti cartofi albi pentur fiert / salata si nu foarte mari. Au nevoie de aproximtiv 35 – 40 de minute de fiert la abur, la foc mic. Spalati, cu coaja, pe care o curatati la final.
Sfecla (galbena, rosie, nu conteaza culoarea), tot cu piele, tot 35 – 40 minute.
Conopida: daca este mare si lasati buchetele mari intregi, cam 10 minute, depinde de gust (eu o prefer putin crocanta), incercati cu o furculita.
Broccoli / broccolini, 5 – 7 minute, in functie de grosime, trebuie sa raman putin crocante, nu faceti piure.
Adaugati asadar legumele pe rand, in functie de timpul de gatire. Eu folosesc niste site Ikea pentru gatit in abur dar exista numeroase variante pe piata. Este important sa aveti unele cae pot fi suprapuse pentru momentele in care gatiti cantitati mai mari sau nu vreti sa amestecati culorile (cum are face sfecla rosie).
Enjoy!